De Kamer steunt het initiatiefwetsvoorstel om paal en perk te stellen aan de lange betaaltermijnen die grote bedrijven soms hanteren. Kleine ondernemers moeten worden beschermd tegen late betalingen, soms pas na 90 dagen, van grote ondernemers.
Op 1 februari meldden wij dat Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) een maximale betaaltermijn van 60 dagen vast willen leggen voor grote ondernemingen. Contracten tussen grote bedrijven en MKB’ers of ZZP’ers met een langere betaaltermijn, worden daarmee nietig verklaard en op 30 dagen gesteld, waarna de bedrijven rente moeten gaan betalen over de rekening. De initiatiefnemers willen met dit wetsvoorstel het recht van de sterkste indammen, aangezien sommige grote bedrijven een lange betaaltermijn eisen en op die manier eigenlijk een ‘renteloze lening’ afdwingen.
Rechtsgang moet eenvoudiger
De huidige wetgeving maakt het voor kleine ondernemers niet gemakkelijk om naar de rechter te stappen wegens klachten over het betaalgedrag van een belangrijke afnemer. Met het nieuwe wetsvoorstel wordt dat gemakkelijker, aangezien het eenvoudig te bewijzen is, als een afnemer niet binnen 60 dagen betaalt. Gesthuizen (SP) erkent dat een rechtsgang eenvoudiger zal worden, maar betwijfelt of er meer kleine ondernemers bij de rechter zullen gaan klagen over hun grote opdrachtgevers. Ze vraagt om dit goed te monitoren.
Unanieme steun
Zowel Geurts (CDA), als Vermue, Gesthuizen, Graus (PVV) en Ziengs (VVD) scharen zich achter het voorstel. Ook minister Kamp (Economische Zaken) is er niet op tegen, omdat excessen er volgens hem mee worden voorkomen. Hij wijst er verder op dat MKB-brancheorganisaties ook voor de nieuwe regeling zijn.
Daarmee lijkt De Kamer het wetsvoorstel unaniem te steunen. Op 14 februari wordt er gestemd over het initiatiefwetsvoorstel en de motie.
Geef een reactie