De Rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat KPMG de curatoren van de failliete vastgoedontwikkelaar TCN een afschrift van de controle-informatie uit het controledossier moet aanleveren. De curatoren willen met de stukken onderzoeken of KPMG ten onrechte de jaarrekening 2010 van een goedkeurende accountantsverklaring heeft voorzien.
Sinds 2003 is KPMG controlerend accountant en groepsaccountant van het TCN concern. De accountant heeft een goedkeurende controleverklaring over de jaarrekening 2010 afgegeven. Eind 2012 en januari 2013 is TCN, dat zich bezighoudt met het (her)ontwikkelen van vastgoed en de exploitatie en het beheer daarvan, failliet gegaan. De curatoren hebben zelfstandig onderzoek verricht naar de jaarrekening 2010 met hulp van de controller van TCN. Begin februari van dit jaar hebben de curatoren specifieke onderdelen van het controledossier opgevraagd bij KPMG. Het accountantskantoor heeft echter aangegeven niet te willen meewerken aan “fishing expedition” en dat de vragen van de curatoren een nadere toelichting behoeven. Uiteindelijk heeft het kantoor aangegeven niet vrijwillig de stukken aan te leveren.
Onjuiste en misleidende gegevens
Volgens de curatoren bevat de door KPMG opgemaakte jaarrekening 2010 naar alle waarschijnlijkheid onjuiste en misleidende gegevens waardoor deze geen getrouw beeld geeft van haar vermogen per 31 december 2010 en van de resultaten van 2010. Het gaat volgens de curatoren om negen (balans)posten die het beeld onjuist hebben beïnvloed. Daarnaast twijfelen zij over het bestuursverslag; dat zou een onverantwoord rooskleurig beeld geven. De curatoren willen met de stukken onderzoeken of KPMG ten onrechte de jaarrekening 2010 van een goedkeurende accountantsverklaring heeft voorzien.
Rechtmatig belang
KPMG heeft aangevoerd dat de door de curatoren ingestelde vordering tot afgifte prematuur is. Voordat de curatoren moeten vaststellen of sprake is van wanprestatie of onrechtmatig handelen, moet eerst vast komen te staan dat de verslaglegging (de jaarrekeningen) niet deugde en daarvoor is geen inzage in het controledossier nodig, aldus KPMG. Deze redenering gaat volgens de rechter niet op. De curatoren hebben volgens de rechter hun belang bij de informatie voldoende onderbouwd net als hun stellingname dat de door TCN opgemaakte jaarrekening 2010 naar alle waarschijnlijkheid onjuiste en misleidende gegevens bevat waardoor deze geen getrouw beeld geeft. De curatoren hebben een rechtmatig belang bij de gevraagde informatie om de voortgang van de zaak verder te bepalen, aldus de rechter. ‘Dat daarbij een bepaalde volgorde is vereist valt niet in te zien. Van een ‘fishing expedition’ is geen sprake. Ook is niet gebleken dat de curatoren ‘bewijstechnisch’ geen belang hebben bij de informatie. Ook voor de tuchtzaak kan de gevraagde informatie van belang zijn’. De voorzieningenrechter besluit dat KPMG gehouden is de door de curatoren verzocht afschriften te verstrekken.
Imtech
Ook de curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech hebben een kort geding aangespannen tegen KPMG. De accountantsorganisatie weigert bepaalde stukken te verstrekken die de curatoren hebben opgevraagd, onder meer over een AFM-boete die aan KPMG is opgelegd met betrekking tot werkzaamheden voor Imtech. De curatoren willen woensdag 21 juni via de Amsterdamse rechter alsnog de stukken in handen krijgen.
Geef een antwoord