De financieringsbehoefte bij het Nederlandse bedrijfsleven is de laatste twee jaar stabiel gebleven, blijkt uit de nieuwe Financieringsmonitor van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Wel is de focus – vooral bij kleine bedrijven – aan het verschuiven naar alternatieve financieringsvormen.
Binnen het MKB is de financieringsbehoefte wat gedaald: 27% heeft zich het afgelopen jaar georiënteerd op een lening. Dat was een jaar eerder nog 32%. Binnen de bedrijven tot 250 werknemers is de huisbank favoriet: 75% stapt daarnaartoe met een financieringsvraag. Bij de microbedrijven (tot 10 werknemers) is de blik sterk op alternatieve financiers gericht: daar oriënteert 55% zich op. Bij bedrijven tot 50 werknemers kijkt 44% naar een alternatieve manier om aan geld te komen. Voorlopig blijft het vooral bij kijken: alternatieve financiers zien nog geen toename van het aantal aanvragen.
Vaker succes
Financieringsaanvragen worden steeds vaker gehonoreerd: zo’n 85% van alle aanvragen wordt volledig toegekend, tegen zo’n 80% vorig jaar. In 2014 lag het succespercentage net boven de 50%. Iets meer dan 10% van de aanvragen wordt volledig afgewezen: een lichte daling vergeleken met 2016 en veel minder dan in 2014, toen nog 40% van alle financieringsaanvragen in de prullenbak verdween. Bedrijven tot 10 medewerkers (34%) en tot 50 medewerkers (24%) zien hun aanvragen het vaakst afgewezen.
MKB leent bijna 9 miljard
Het MKB heeft vorig jaar € 8,8 mld aan financiering aangetrokken: 80% van wat was aangevraagd. De monitor, gebaseerd op onderzoek van Panteia, geeft inzicht in de financiering van bedrijven met uitzondering van financiële instellingen, de onroerendgoedsector en de zorg. In kaart zijn gebracht het financieringsgedrag tussen april 2016 en maart 2017 en de vooruitzichten voor de rest van 2017.
Geef een reactie