De voormalig accountant van Zorg Stichting Vivence (ZSV) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De voormalig bestuurder van Vivence gaat voor vier jaar achter de tralies wegens het verduisteren van een kleine € 2 miljoen aan zorggelden. De rechter acht bewezen dat de accountant daaraan heeft meegewerkt door het opmaken van valse controleverklaringen.
De accountant was voor de boekjaren 2011 tot en met 2015 accountant van Vivence en heeft telkens een goedkeurende controleverklaring afgegeven bij de desbetreffende jaarrekeningen. In de controleverklaringen staat dat de controle is uitgevoerd op de bedragen en de toelichting in de jaarrekening. De accountant voerde ter verdediging aan dat hij altijd voldaan heeft aan de standaarden uit de NV COS en de Verordening Gedrags- en Beroepsregels Accountants. Er was geen sprake van het creëren van een formele werkelijkheid, maar daarentegen juist van het naleven van regelgeving die er toe strekte om het toezicht te borgen. De verdachte had bij dit alles geen oogmerk op misleiding, zo luidde het verweer.
Zorgen bij medewerker
Maar de rechtbank acht bewezen dat hij de goedkeurende controleverklaringen valselijk heeft opgemaakt, nu hij wist dat de jaarrekeningen geen getrouw beeld gaven van de samenstelling van het vermogen van de zorginstelling en van het resultaat over de jaren 2011 tot en met 2015. Al in 2011 heeft een medewerker van het accountantskantoor een e-mail gestuurd waarin hij zijn zorgen uit over de gang van zaken. De bestuurder heeft dan al bijna drie ton opgenomen zonder facturen te kunnen tonen. Ook is er geen contract waarin werkzaamheden en vergoeding worden geregeld. Tot slot vraagt de medewerker zich af of de raad van toezicht van de situatie op de hoogte is. “Zij zijn het controlerend orgaan en mogen deze situatie niet toelaten.”
Eind dat jaar wordt Vivence erop gewezen dat de Balkenende-norm in acht moet worden genomen. Enkele maanden later krijgt de accountant van de bestuurder zelf een e-mail waarin staat dat een ontvangen bedrag van € 41.500 zal worden omgezet in een lening om onder de norm te blijven. De verdachte was dus van de bovenmatige vergoeding op de hoogte, concludeert de rechtbank.
Opgenomen gesprekken
Verder heeft de accountant door een vals gespreksverslag de suggestie willen wekken dat hij met de Raad van Toezicht heeft overlegd, terwijl dit niet het geval is geweest. Een opgenomen gesprek toont verder aan dat de accountant op de hoogte was van de zonder onderliggende factuur betaalde bedragen en dat hij de bestuurder adviseerde over de opstelling van de bedragen. Uit een andere opname is volgens de rechtbank gebleken dat de accountant wist dat de werkelijke uitbetaling van de bestuurder veel hoger was dan de formele beloning. “De rechtbank ziet geen enkele steun voor de verklaring van de verdachte ter zitting dat zijn woorden in dit gesprek verkeerd worden geïnterpreteerd.”
Valse notulen
Ook op andere manieren heeft de accountant verhuld dat de bestuurder zich in werkelijkheid veel meer geld toeëigende dan waar hij recht op had, zo blijkt uit de uitspraak. Er zijn onder meer met medeweten van de accountant notulen opgesteld van een vergadering met de raad van toezicht die niet heeft plaatsgevonden. “Door over de jaren 2012 tot en met 2016 controleverklaringen af te geven waarin staat vermeld dat de jaarrekeningen een getrouw beeld geven van het vermogen van [Vivence] en het resultaat over de bewuste jaren, heeft de verdachte, nu hij wist dat dit niet het geval was, zich schuldig gemaakt aan het opmaken van valse controleverklaringen.”
Lees hier de volledige uitspraak.
Geef een reactie