216 Accountants gaat een deel van de standaarddienstverlening gratis aanbieden. De klant betaalt uitsluitend nog voor maatwerk-adviesdiensten, waar vaste bedragen voor gerekend worden.
Het kantoor heeft woensdag bekend gemaakt dat het afscheid neemt van het verdienmodel waarin de jaarrekening en de belastingaangifte centraal staan. Volgens bestuursvoorzitter Marcel Bisschops maakt 216 met de lancering van dit label, dat de naam ‘Totaal in Balans’ draagt, een belofte waar die in 2015 bij de start van het bedrijf is gedaan. De focus ligt op samenstelactiviteiten en dienstverlening op het gebied van salaris- en pensioenadministraties. Die activiteiten blijven, maar worden ondergebracht in een ander model. Bisschops: ‘Accountants roepen al jaren dat de jaarrekening een commodity wordt, maar ondertussen verandert er bar weinig en verdienen de meeste kantoren nog steeds hun geld met het produceren van overzichten uit het verleden, in de vorm van de jaarrekening, fiscale aangiften en loonstroken. Ook wij blijven die aanbieden, maar zónder dat er een prijskaartje aan hangt. Wij gaan de dienstverlening daar bovenop beprijzen.’ Die kan bijvoorbeeld bestaan uit persoonlijke en zakelijke financiële planning, HRM-advies, of ondersteuning bij de stap naar internationaal ondernemen of bedrijfsopvolging.
Ondernemer centraal
Bij het concept waar 216 nu voor kiest, ligt het accent volgens Bisschops niet in eerste instantie op de onderneming, maar het stelt de ondernemer, zijn ambities en verschillende levensfasen centraal. Het totale plaatje staat voorop en daar hoort ook het privédeel bij, zelfs als op een gegeven moment de ondernemer geen ondernemer meer is, maar iemand met vermogen. ‘Samen met de ondernemer brengen wij de huidige situatie, maar ook zijn doelstellingen voor de langere termijn in kaart. Vanaf de start ziet hij welke maatregelen hij op de korte én de lange termijn moet nemen om zijn ambities waar te maken.’
Persoonlijke situatie
‘Het maakt veel uit of je te maken hebt met een ondernemer die op zijn 48ste wil gaan zeilen op de Noordzee of een ondernemer die op dezelfde leeftijd nog tien of vijftien jaar wil doorgaan en wil investeren, innoveren of acquireren of die te maken gaat krijgen met grote veranderingen in zijn persoonlijke situatie,’ aldus Bisschops. ‘Denk aan een scheiding of een ernstige ziekte. Die nare kanten van het leven worden al te vaak vergeten. Hoe kan een ondernemer zorgen dat hij eerder met pensioen kan? Wat is voor hem de beste moment om te scheiden? Zoekt hij een bedrijfsopvolger? Wil hij afscheid nemen van een werknemer? Hoe zorgt hij ervoor dat zijn kinderen kunnen studeren? Hoe zet hij de stap naar internationaal ondernemen? Benut hij subsidiemogelijkheden volop? Gaat het wel goed met de liquiditeit?’. Dat zijn volgens Bisschops vragen waar ondernemers antwoord op willen hebben. En ze zijn volgens hem ook bereid daarvoor te betalen. Al bleek uit gesprekken in klantenpanels dat ze wel aan het idee moeten wennen. Totaal in Balans rendeert volgens hem niet bij one off’s, maar betaalt zich vooral op de middellange of langere termijn terug aan zowel de klant als het kantoor.
Weerstand
Bisschops noemt het ‘belachelijk’ dat ondernemers anno nu nog moeten betalen voor cijfers die ze zelf hebben aangeleverd. Weliswaar niet in de spreekwoordelijke schoenendoos, maar gedigitaliseerd. ‘Wij willen ze uitsluitend laten betalen voor de toegevoegde waarde.’ Een hoge automatiseringsgraad maakt volgens hem dat maatwerkadvisering sneller en goedkoper kan. ‘Daardoor ontstaat real-time inzicht waarmee de ondernemer na een alert van ons zelf aan de slag kan, of zich door onze adviseurs kan laten ondersteunen. De doorsnee accountant die advies geeft, kijkt naar het optimaliseren van de winst van de onderneming.’ Hij verwacht dat de aankondiging van 216 reuring zal veroorzaken in de markt en op weerstand zal stuiten bij concurrerende kantoren. ‘De stap die wij zetten is een revolutie voor de traditionele accountancy.’ Ook binnen de NBA gaat er volgens hem wel ‘een wenkbrauw omhoog. ‘Als sector weten we allang dat het anders moet en kan. Maar de conservatieve krachten winnen het tot nog toe. We hopen dat met de komst van het nieuwe NBA-bestuur onze progressieve koers vanuit de beroepsorganisatie ook opgepakt wordt.’ Ook binnenshuis heeft hij flink moeten praten en uitleggen om medewerkers ervan te overtuigen dat het roer om moet. ‘Maar we zijn er zeker van dat het anders kan en moet.’
Erg nobel etc. maaruh, wordt de prijs van de fiscale aangifte en jaarrekening dan niet verdisconteerd in de overige dienstverlening? Zodat de klant alsnog betaald? En hoe zit het de kleinere onderneming waar niet alles is geautomatiseerd en jaarlijks wel e.e.a. gecorrigeerd moet worden in de jaarcijfers? En de fiscale review… die valt dus ook onder de gratis dienstverlening? Lijken mij behoorlijk dure uren die worden weggegeven.
Erg dapper dit maar als iets te mooi is om waar te zijn….dan is dat het vaak ook.
Klopt helemaa Ben. Wordt verdisconteerd in overige dienstverlening. Het uurtarief voor de zaken die wel betaald moeten worden is zo hoog dat je de rest “zogenaamd” gratis kunt doen.
Klinkt goed………….maar alleen de boodschap is iets anders verpakt.
Er schuilt een addertje onder het gras…….
Zoals gebruikelijk de hakken in het zand in de eerste reacties: wakker worden, zie dat je mee gaat naar de toekomst in plaats van altijd maar weerstanden te vinden…
Ik ging vanmorgen naar de kapper. Ik hoefde het knippen niet te betalen. “Het is belachelijk dat je moet betalen voor het afknippen van haar dat je zelf hebt laten groeien” zei de kapper. Enfin ik ben echt héél blij met mijn nieuwe haargel.
Hi Pieter, we zijn ontzettend benieuwd naar je kapsel met nieuwe haargel. Stuur je ons een foto? Kan direct naar Marcel: bisschops.marcel@216.nl
Hebben zij zonnesteek opgelopen? Ik had ook niet anders verwacht. 216 accountants betekent; tijd voor de zomer op 21-6 😉 Goed business model ! Vooral mee doorgaan 🙂
Het model berust er naar mijn weten op dat een cliënt vooraf overeengekomen adviesdiensten gaat afnemen voor een vaste prijs en dat de jaarrekening daar dan bij zit inbegrepen als onderdeel van de totale nota voor die adviesdiensten. Met cliënten die geen adviesdiensten gaan afnemen (in het geheel niet of in het desbetreffende jaar niet) worden andere afspraken gemaakt (vrij vertaald: die betalen gewoon voor de jaarrekening).
De term “gratis” zou ik daarvoor dus niet willen gebruiken. En beste mensen, zeg nu zelf: “gratis” geld bestaat niet, dat weten we allemaal. Laten we het er op houden dat dit een erg goede publiciteitsstunt is die ongetwijfeld de hele branche weer aan het denken zet. Of de boodschap daarmee erg integer is, denk ik het mijne van. Voel u vrij daarover met mij van mening te verschillen.
Moedig dat 216 deze stap zet en ik ben erg benieuwd naar de uitwerking. Dit is denk ik gewoon de toekomst als het primaire proces verregaand geautomatiseerd en gerobotiseerd wordt. Laten we niet vergeten dat 216 gelieerd is aan een ICT bedrijf. Jammer van de zure en anonieme reacties, de wereld om ons heen veranderd maar blijkbaar willen er nog steeds mensen dat niet zien. Ga rustig door met het bespreken van de papieren jaarrekening zou ik zeggen.
Ik ben zelf ook heel erg benieuwd naar de uitwerking. De jaarrekening en de aangiftes daaromheen zullen in de toekomst niet relevant zijn. Het aanbieden van adviesdiensten is juist de toekomst. Daar moeten wij naartoe streven! De klant ontzorgen van de administratie, jaarrekening en aangiftes en daarna verder kijken (toekomstgericht) hoe je deze klant beter kunt bedienen.
Ik vind het zeker dapper van 216 accountants om deze stap NU te maken. Optimaal gebruik maken van de beschikbare mogelijkheden en de client centraal stellen dat is wat ik begrijp. De praktijk zal het uitwijzen. Negativiteit is dan ook zeker niet op zijn plaats. Innovatie is noodzakelijk en dit is een prachtige, onafhankelijke en EIGEN beweging. Meer dan uit de comfortzone voor velen en zo ontstaan de beste resultaten.
In feite doen wij in Alkmaar en een partij in Veenendaal hetzelfde, maar verkopen / verpakken het anders. Bij ons gaat het om de ondernemer. Aangiftes (en bij een minderheid geldt het ook voor jaarrekeningen) horen erbij door wettelijke verplichtingen. Negativiteit heeft geen zin. Wel wordt het een hele kluif om de medewerkers te laten functioneren als adviseur. Daar is in ons wereldje slechts 5%-10% geschikt voor en een ondernemer is er snel genoeg achter of jij als ondernemer denkt en kunt adviseren. Succes in ieder geval!
De voorgaande reacties spreken ook mij aan. Het doel van 216 is zeker goed en ook na te streven, maar de wijze waarop het nu gecommuniceerd wordt vind ik echt verkeerd. Het is niet gratis. Klant, wanneer u bij ons adviesdiensten gaat afnemen volgens die en die voorwaarden dan zijn wij bereid om voor u de jaarrekening en/of aangifte zonder meerprijs te verzorgen. Dat had de echte boodschap moeten zijn.
Bijzonder initiatief.
Ik zou als collega accountant graag al mijn standaard werk bij 216 onderbrengen!!
Advies aan mijn cliënten geef ik zelf wel tegen mijn tarief.
Denk niet dat het zo zal werken….
Misschien iets om ons werk uit te besteden???
Ook al is het primaire proces vergaand gerobotiseerd, dan kost het ook geld. Ik moet tenminste wel betalen voor mijn bankrekening. Zit gewoon in de adviesdiensten verpakt.
Johan Peters slaat de spijker op zijn kop. Houd alsjeblieft op met verkeerde voorwendselen. Wat gratis is, is niks waard en een druk op de knop is voor de meeste ondernemers nog een aardige zoektocht waar enige hulp van buitenaf goed uitkomt. Dit zijn meer de verhalen die het goed doen op de spreekwoordelijke verjaardag. Verdisconteren – best. Maar wel transparant graag. Of vier het hele jaar door je verjaardag.