De plus die er volgend jaar voor het overgrote deel van de werkende Nederlanders aan zit te komen wordt vooral veroorzaakt door loonstijging en veel minder door het effect van door het kabinet ingezette belastingverlaging.
Dat stellen economen van ING in de Telegraaf in reactie op recente koopkrachtberekeningen van het CPB.
Het CPB maakte vorige week bekend dat de koopkracht van werkenden er in 2019 met 1,4 procent op vooruit gaat. Die stijging wordt volgens het CPB vooral veroorzaakt ‘door (vooral fiscale) maatregelen uit het regeerakkoord’. Wat de loonstijging doet voor de koopkracht bleef onvermeld.
ING-econoom Marten van Garderen stelt nu dat de loonstijging een veel groter effect heeft. Weliswaar zorgt het huidige kabinet voor een kleine lastenverlichting, maar door het effect van door eerdere kabinetten genomen maatregelen is er per saldo sprake van een lastenverzwaring voor veel groepen. Die lastenverzwaring uit eerdere maatregelen wordt vooral veroorzaakt door de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting, de aanrechtsubsidie. Ook de stijgende zorgpremies verslechteren het lastenbeeld.
Bron: Telegraaf
Geef een antwoord