Groepen bankiers, handelaren, hedgefondsen en pensioenfondsen hebben ten onrechte minstens €55,2 miljard uit Europese staatskassen ontvangen. Dat meldt het onderzoeksplatform Follow The Money (FTM), dat meewerkte in het internationale journalistieke samenwerkingsproject The CumEX-Files. De dubieuze methode zou tientallen jaren lang zijn toegepast.
Ook in Nederland werd de Belastingdienst bedrogen, volgens FTM. Duitsland is het ernstigst gedupeerd door samenwerkende groepen uit de financiële wereld die deze zogenoemde ‘CumEx-transacties’ uitvoerden. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak’, schrijft FTM. Internationale samenwerkingsverbanden die vanuit Londen zouden zijn aangestuurd, wisten de Belastingdienstenin gedupeerde landen miljoenen te ontfutselen met opzetjes (‘special purpose’ vennootschappen) die als enig doel hadden onterecht dividendbelasting (soms meermaals) terug te vorderen, terwijl die niet is betaald. Door het zogeheten ‘dividendstripping’, ook wel ‘dividendarbitrage’ werd ook Nederland geraakt, blijkt volgens FTM uit onder meer een vonnis van Rechtbank Noord-Holland. In dat vonnis wordt nauwkeurig beschreven hoe volgens de Belastingdienst de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley oneigenlijk minimaal €152 miljoen heeft geclaimd. De Nederlandse fiscus verloor overigens die zaak, maar de uitspraak is voer voor fiscalisten maakt duidelijk hoe het strippen in z’n werk gaat. Volgens FTM gebeurt het mogelijk nog steeds. DNB durft dat niet uit te sluiten.
Aan the CumEX-files hebben het afgelopen jaar 37 journalisten van 19 verschillende media uit 12 verschillende landen gewerkt.
Karel Jansen zegt
Trieste is dat hier dus een controle door een Nederlandse accountant is gedaan, die keurde dit goed.
De verwijzing dat de uitspraak voer voor fiscalisten is (het is uitleg hoe het strippen gaat) had ik hier niet verwacht. Hoe komt de branche ooit weer aan een goede naam. Waar het blijkbaar aan hecht.