Vanaf 1 mei 2019 wordt de looptijd van doorlopend krediet beperkt tot maximaal 15 jaar. Het is één van de wijzigingen die de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) per 1 mei doorvoert in haar gedragscode voor consumptieve kredietverlening.
De aanpassingen in de Gedragscode zijn mede op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tot stand gekomen. De looptijd, belangrijk voor de totale kosten van een consumptief krediet, blijft volgende de VFN vaak onderbelicht. Conform de aangepaste gedragscode zal gedurende de looptijd van het doorlopende krediet regelmatig worden beoordeeld of het uitstaande krediet nog past bij de financiële situatie van de consument. Is dat niet meer het geval, dan wordt in overleg met de consument naar oplossingen gezocht.
‘Locked-up’
De nieuwe gedragscode besteedt daarnaast veel aandacht aan de zogenaamde ‘locked-up’ problematiek van consumenten die met hun doorlopende krediet niet meer over kunnen stappen naar een andere aanbieder, bijvoorbeeld door strengere leennormen of veranderingen in de persoonlijke situatie. Zij verdienen volgens de VFN extra bescherming.
Toetsing
‘Bij doorlopend krediet zal veel vaker tussentijds worden getoetst of het krediet nog past bij de consument’, zegt VFN-secretaris Bert Reitsma op verzekeringsvaksite AMWEB.nl. ‘Als sprake is van een problematische situatie, bijvoorbeeld bij achterstanden op andere kredieten, zal het krediet worden geblokkeerd voor vervolgopnames. Hiermee wordt beter voorkomen dat de consument in een problematische schuldensituatie terecht komt.’
Geef een reactie