Bedrijven hebben onlineprivédomeinen als MijnBelastingdienst en MijnOverheid ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens, signaleert de Volkskrant. Met toestemming van de gebruiker halen bedrijven daar data op, bijvoorbeeld voor een huurcontract van een woning.
Het bedrijf Huurpaspoort wordt als voorbeeld gebruikt. Dat jonge bedrijf wil een digitale brug vormen tussen huurders en verhuurders en doet dat onder andere met de app Ockto. Die app haalt persoonlijke gegevens en presenteert ze overzichtelijk. De gegevens komen uit de private domeinen die zijn opgezet voor de contacten met de overheid, van MijnOverheid en MijnBelastingdienst tot MijnUWV. Van de aangifte inkomstenbelasting, de schulden en bezittingen tot de samenstelling van het huishouden en de details van het arbeidscontract, het is er allemaal te vinden.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ‘scherpe vragen’ over de methode, zegt woordvoerder Martijn Pols van de privacywaakhond in de krant. ‘Ik wil nadrukkelijk niet ingaan op het concrete geval van Huurspaspoort, maar je kunt je afvragen of die gegevens allemaal nodig zijn voor het huren van een huis. Wordt de gebruiker goed geïnformeerd? Is hij vrij om een andere methode van aanmelden te kiezen?’ Ook D66-parlementariër Kees Verhoeven en privacywetenschapper Tijmen Wisman tonen zich kritisch over de ontwikkeling.
Bron: Volkskrant
Geef een reactie