Het financiële belang van de nog lopende procedures over de vertrekregeling bij de Belastingdienst ligt in totaal in de orde van grootte van één miljoen euro. Dat antwoord staatssecretaris Snel van Financien in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf in januari. Die krant berichtte toen dat de beruchte vertrekregeling die de fiscus 700 miljoen euro kostte zeker enkele tonnen duurder uitviel als gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) .
In de periode augustus 2017 en september 2018 heeft de werkgever acht keer hoger beroep aangetekend bij de CRvB, licht Snel in de beantwoording toe. Drie keer is dit door een medewerker gedaan.
Kamer niet geïnformeerd
‘Gezien het voor de werkgever relatief beperkte financiële belang van de procedures afgezet tegen de gehele financiële omvang van de vertrekregeling, was er voor mij geen aanleiding om uw Kamer te informeren’, schrijft Snel. Er is in oktober 2017 aan de Kamer toegezegd een brief te sturen met de eindafrekening van de vertrekregeling en de diverse mogelijke arrangementen. De planning hiervoor is 2021. De extra kosten van de vertrekregeling worden gedekt binnen de begroting van de Belastingdienst.
Lopende procedures
‘Er lopen omtrent de collectieve vertrekregeling van de Belastingdienst nog een tiental procedures’, meldt Snel. ‘Gelet op het procesbelang van de Staat en zijn bestuursorganen doe ik verder geen mededelingen over de verwachte uitkomsten. Zoals op vraag één is geantwoord ligt het financiële belang in totaal in de orde van grootte van één miljoen. […] Ongeveer 5.500 mensen hebben gebruik gemaakt van de vertrekregeling. De afgewezen verzoeken liggen in de orde van grootte van honderd, daarvan zijn er nog een tiental om uiteenlopende redenen in procedure.’
Geef een reactie