Coalitie en oppositie reageren onthutst op de steekproef van de Belastingdienst waaruit blijkt dat ruim de helft van de gecontroleerde bedrijven de regels schendt bij de inhuur van zzp’ers. Dat schrijft het FD over het debat waarbij woensdag werd gesproken over de recente brief van staatssecretaris Menno Snel van Financiën over schijnzelfstandigen.
Kwaadwillendheid
Daarin wordt gemeld dat naar 12 bedrijven vervolgonderzoek wordt ingesteld vanwege het vermoeden van kwaadwillendheid bij de arbeidsrelatie met zzp’ers. Dat bleek uit de resultaten van het toezichtplan arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers die de fiscus dinsdag bekend maakte. Uit die steekproef bleek ook dat van de 104 bezochte bedrijven er 59 de regels voor het beoordelen van de arbeidsrelatie niet goed toepassen.
Toezicht en handhaving
VVD, CDA en D66 eisten woensdag een snel vervolg op die geconstateerde overtredingen. De toegezegde toezicht- en handhavingsstrategie moet er voor de zomer komen, aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Verschillende moties vanuit de oppositie waren gericht op de coachende rol van de Belastingdienst. De fiscus handhaaft in afwachting van aanscherping van de wet DBA niet, omdat er teveel onduidelijkheid bestaat over wie als ondernemer geldt en wie niet. Om die reden is door de Belastingdienst tot nu toe een coachende rol aangenomen, waarbij alleen kwaadwillenden die opzettelijk de regels aan hun laars lappen worden aangepakt.
Rol van Belastingdienst
Onder andere GroenLinks vindt echter dat er ook wel degelijk naheffingen en boetes opgelegd moeten worden. De PvdA gaat nog een stap verder en vindt dat de fiscus gewoon premies en loonbelasting moet gaan innen als er sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst. De SP roept het kabinet op te onderzoeken of er wel voldoende capaciteit beschikbaar is bij de Belastingdienst om schijnzelfstandigheid aan te pakken en zo nodig personeel daarvoor vrij te maken.
De moties vanuit de Kamer bespreekt minister Koolmees donderdag met staatssecretaris Snel van Financiën. Wel wijst Koolmees er op dat destijds is besloten om niet actief bij alle bedrijven te handhaven tot 1 januari volgend jaar, om zo het pad naar nieuwe wetgeving te effenen. Als onderdeel van die wetgeving wordt de definitie van de gezagsrelatie aangescherpt.
Bron: FD
Geef een reactie