Enkele tienduizenden ondernemers hebben zich sinds afgelopen vrijdag al gemeld bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Volgens berekeningen vallen ruim 268.000 bedrijven onder de steunregeling.
4.000 euro
Via het noodloket kunnen eigenaren van bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, sportscholen en kledingwinkels een eenmalige vergoeding krijgen van 4000 euro om de ergste financiële nood te verlichten. Het gaat om bedrijven die in de strijd tegen het nieuwe coronavirus de deuren hebben moeten sluiten.
Veel horeca
Alleen al woensdag kwamen er meer dan 10.000 aanvragen binnen. Dat bracht de teller over de afgelopen vijf dagen op 38.613. Vooral horecagelegenheden voelen het water nu al aan de lippen staan, maar ook veel kappers en andere ondernemers in de schoonheids- en verzorgingsbranche kloppen aan bij het noodloket.
Half miljard
Het kabinet heeft voor de regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer riep ondernemers vorige week op pas een aanvraag te doen als zij in acute betalingsproblemen dreigen te komen, om overbelasting van het loket te voorkomen.
Nog geen 15%
RTL Nieuws heeft ook de omvang van de groep ondernemers berekend die nu onder de TOGS-regeling vallen. Toen de regeling vrijdag werd opengesteld, stonden onder de 49 SBI-codes op de lijst 214.770 bedrijven ingeschreven volgens de KvK, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die RTL verzamelde. Na de verruiming kunnen nu 268.280 bedrijven aanspraak maken op hulp via het noodloket, 14,5 procent van alle bedrijven.
Extra hulp nodig
Er zijn verschillende groepen ondernemers die nog steeds buiten de regeling vallen. Dat zijn bijvoorbeeld ondernemers die een tweede inkomstenbron hebben zoals agrarische ondernemers met een camping. Ook de commerciële vervoersbranche, taxi- en toeringcarbedrijven, valt buiten de regeling. Taxi’s mogen wel rijden, maar zien vrijwel alle omzet wegvallen doordat alle klanten wegblijven en vaste opdrachtgevers als scholen en dagbesteding zijn gesloten. Bedrijven proberen hun SBI-code bij de Kamer van Koophandel te veranderen, ondanks waarschuwingen dat dit zinloos is.
De TOGS is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020.
________________________________________________________________________________________________________________________________
Interessant voor u! Online Lunch & Learnsessies van 1 uur over:
* Fiscale maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis op 8 april door Mr. Heleen Elbert
* Noodmaatregelen overbrugging werkgelegenheid (NOW) op 9 april door Kirsten Roskam, advocaat arbeidsrecht SPRAAQ advocaten
* Coronacrisis in de jaarrekening, een praktische aanpak op 10 april door Gert van den Brink, Fullfinance. Lid van het Adviescollege Beroepsreglementering van het NBA en daarmee nauw betrokken bij de opzet van Alert 42.
Meld snel aan!
Wij hebben een kamerverhuurbedtijf voor prostitutie en krijgen ook geen tegemoetkoming . Waar moeten we van leven???
goedenmiddag
Wij hebben een reclame en montage bedrijf ,wij hebben code 7311 .
Deze staat ook niet tussen de codes van kvk.Lijkt mij dat er toch veel meer reclame bureau’s zijn die dit zelfde probleem onder vinden.
Misschien moeten jullie deze nog even toevoegen.
Hoi Sylvia, wij hebben dezelfde code en een deel van ons werk is nu weggevallen. Ik heb de vraag neergelegd bij RVO.
Succes met je zaak!