Het netto vakantiegeld valt door de gewijzigde belastingtarieven in 2020 voor de meeste werknemers hoger uit dan in 2019, meldt HR- en salarisdienstverlener ADP. Het belastingpercentage voor bijzondere beloningen, waar het vakantiegeld onder valt, is minder hoog dan in 2019. Het tarief daalt maximaal met 2,25 procentpunt. Dat betekent dat de meeste werknemers deze maand netto meer vakantiegeld overhouden:
- Werknemers met een minimumloon (21.069 euro per jaar) kunnen bijna 30 euro meer uitgeven.
- Werknemers met een modaal inkomen – een jaarinkomen van 36.500 euro – houden iets meer dan 6 euro over.
- Werknemers die twee keer modaal en meer verdienen profiteren het meest. Zij houden zeker 120 euro meer over.
- Werknemers met lagere parttime lonen tussen de 12.960 en 16.200 euro per jaar leveren juist tussen de ongeveer 6 tot ruim 7 euro vakantiegeld in. Zij profiteren niet volledig van de verhoogde arbeidskorting.
Vakantiegeld later betalen?
Dik van Leeuwerden, verantwoordelijk voor wet- en regelgeving bij ADP Nederland:
“Een werkgever is wettelijk verplicht om ten minste een keer per jaar vakantiegeld te betalen. Dat moet hij uiterlijk in juni gedaan hebben, dat geldt ook in coronatijd.
Als het te laat wordt betaald, mag je als werknemer wettelijke rente eisen over je vakantiegeld. Dan moet je dus als werkgever uiteindelijk meer betalen.
Een werknemer kan aangeven dat hij ervoor openstaat om het vakantiegeld later te ontvangen of helemaal niet, maar daartoe is hij niet verplicht.”
Individueel keuzebudget
Het traditioneel geregelde vakantiegeld wordt steeds minder populair bij bedrijven en organisaties.
“Dat is ingegeven door werknemersbonden. Werknemers willen flexibeler kunnen omgaan met hun extra’s”, aldus Van Leeuwerden. Daarom storten veel werkgevers een evenredig deel van het vakantiegeld en een eventuele 13e maand maandelijks in een ‘spaarpotje’, het individueel keuzebudget.
Maar het keuzebudget mag de werknemer niet overal aan uitgeven. Als de werknemer het keuzebudget laat uitbetalen valt het sociale verzekeringsloon hoger uit, het loon waarover uitkeringen worden berekend. Als de werknemer het budget gebruikt voor een nieuwe fiets, (vakgerelateerde) opleiding of bedrijfsfitness dan valt het SV-loon lager uit en ontvangt hij dus minder uitkering als hij werkloos wordt.
Bron: AD.nl
Nance zegt
Nou ik weet niet waar je dit vandaan haalt want ik heb 320 euro netto minder vakantiegeld door een hoger belasting tarief. Dus verklaar dat maar eens.
Bknies zegt
ook hier, bruto 360 euro meer, netto 75 euro minder. En bedankt!