Het kabinet zou toch bereid zijn om in het uiterste geval belastingschulden van ondernemers kwijt te schelden, schrijft De Telegraaf.
Met name het mkb vindt dat schulden door vanwege corona uitgestelde belastingen kwijtgescholden moeten worden. Dat zou meehelpen aan economisch herstel. Minister Hoekstra (Financiën) liet afgelopen week nog weten geen heil te zien in kwijtschelding. Daarvoor vindt hij het te vroeg. DNB-president Klaas Knot vindt wel dat kwijtschelden van belastingschulden op een bepaald moment onder voorwaarden zou moeten kunnen.
Schuld vervallen bij sanering
Tegenover De Telegraaf zegt het ministerie van Financiën nu: “De Belastingdienst onderzoekt samen met andere schuldeisers en schuldhulpverleners met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt behandeld kunnen worden. In het geval van sanering kan een deel van de schuld komen te vervallen.”
Horecavereniging KHN voorziet nog jaren van herstel voor de bedrijfstak. ‘Als het kabinet wil dat ondernemers niet alleen de acute crisis overleven maar ook de échte finish halen, dan zal het moeten denken aan belastingkwijtschelding.’ Vorig jaar is al voor € 12,6 miljard aan belastingen doorgeschoven, dit jaar geldt dat voor zeker € 3,5 miljard. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vindt kwijtschelding de snelste manier om ondernemers lucht te geven. ‘Ondernemers hebben ook de klappen van de crisis opgevangen.’
Het Centraal Planbureau vindt het wegstrepen van de verschuldigde belastingcenten een serieuze optie, al zal dat op weerstand stuiten bij ondernemers die wel belasting betalen. Vonhof wil daarom met het ministerie van Economische Zaken ook andere opties bespreken.
__________________________________________________________________________________________________________________
Interessante Lunch & Learnsessies:
-
Fiscale update corona noodpakket Q1 en Q2 van 2021 | 3 maart | Heleen Elbert
-
Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) | 4 maart | Jan Wietsma
Geef een antwoord