Minister Van Gennip van SZW wil de strijd tegen draaideurconstructies op gaan voeren ‘om zo het perspectief op een contract voor onbepaalde tijd te vergroten’, kondigt ze aan.
Een werknemer mag nu in drie jaar tijd maximaal drie tijdelijke contracten uitdienen (de ketenregeling). Als na de wachttijd van zes maanden een nieuwe reeks begint, is sprake van een draaideurconstructie. Die constructie wil de minister uitbannen met een wachttijd van vijf jaar. Deze lange pauze gaat ook gelden voor uitzendkrachten die de werkgever inhuurt. Dit blijkt uit een conceptbrief van minister Van Gennip, meldt de Volkskrant.
Basiscontract
Oproepcontracten worden afgeschaft en vervangen door een ‘basiscontract’. Hierin komt het minimaal te werken aantal uren plus het inkomen te staan. Daarboven kunnen zij nog een maximaal aantal uren worden ingezet. Buiten de vooraf vastgestelde uren kunnen de werknemers daarna een oproep om te komen werken weigeren.
Calamiteiten-WW
Van Gennip wil ook een nieuwe regeling voor ondernemingen die door onvoorziene omstandigheden in de problemen raken. Als het gehele bedrijf ten minste 20 procent minder werk heeft, kan een beroep worden gedaan op de Werkloosheidswet WW. Dit gaat dan niet ten koste van de WW-rechten van werknemers. De regeling vervangt de huidige regeling voor werktijdverkorting.
Minimum uurtarief voor zzp’ers
Het kabinet wil ook een minimum uurtarief invoeren voor zzp’ers. ‘De tariefgrens hiervan wordt nog nader bepaald’, aldus Van Gennip. Ze denkt aan een tarief tussen 30 en 35 euro. ‘Daarmee wordt de positie van werkenden met een zwakkere onderhandelingspositie versterkt.’
Rene Mersch zegt
Het was drie maanden. Daar is zes maanden van gemaakt in de hoop dat meer vaste contracten zouden volgen. In de praktijk betekent het meestal echter dat iemand na 3 contracten nu 6 maanden moet wachten i.p.v. voordat hij weer aan de slag kan. Dat weet men, en toch gaat men er 5 jaar van maken. Hoe hardleers kan men zijn.