
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de verkiezingsprogramma’s van de grootste politieke partijen doorgelicht op het thema loondoorbetaling bij ziekte. Enkele partijen willen die verplichting verkorten, anderen willen vooral kleinere werkgevers ontzien en zeven partijen zwijgen erover.
Meerdere partijen willen de termijn van verplichte loondoorbetaling bij ziekte verkorten. ‘Dit varieert van voorstellen om de termijn te verkorten van twee jaar naar één jaar en tot slechts zes maanden.’ Dat laatste stelt BVNL voor. FvD en JA21 willen naar één jaar, net als NSC, maar die vindt wel dat daar een jaar moet bijkomen als de werkgever zijn re-integratieverplichtingen onvoldoende is nagekomen.
Kleinere werkgevers ontzien
GroenLinksPvdA wil meer geld vrijmaken voor de MKB Verzuim Ontzorgverzekering en kleinere werkgevers een lagere premie laten betalen voor arbeidsongeschiktheidsdekking. Christen Unie wil met andere regels rond loondoorbetaling bij ziekte de risico’s voor kleinere werkgevers verlagen om mensen in vaste dienst te nemen. Welke regels dat zijn, wordt niet vermeld. De VVD wil de ingezette hervorming van de loondoorbetalingsregels doortrekken om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken personeel aan te nemen en de bureaucratie te verminderen.
Verschuiving naar overheid
Om werkgevers verder uit de wind te houden, pleit BVNL ervoor dat de loondoorbetaling van werkgevers na zes maanden wordt overgenomen door de overheid. Denk wil een collectief vangnet voor mkb’ers om de loondoorbetaling bij ziekte te betalen. Loondoorbetaling bij ziekte wordt niet genoemd in de programma’s van CDA, PvdD, BBB, BIJ1, SP, Volt en PVV.
Geef een reactie