De overheidsinkomsten vallen dit jaar lager uit dan eerder verwacht, blijkt uit de Najaarsnota van Financiën. Er stroomt 4,3 miljard euro minder de schatkist in dan enkele maanden terug nog werd voorzien. Onder meer zuiniger gebruik van gas kost de overheid belastinginkomsten.
Vooral de opbrengsten uit indirecte belastingen vallen tegen: ze pakken 3,8 miljard euro lager uit dan twee maanden terug nog voorzien in de Miljoenennnota 2024. Belastingen op een milieugrondslag leveren 1,4 miljard euro minder op door een 25 procent lagere opbrengst van de energiebelasting (van 5,8 miljard euro naar 4,4 miljard euro). De afname ten opzichte van de voorjaarsnota is zelfs 2,3 miljard. ‘In het voorjaar en ook afgelopen zomer lag de inschatting voor het gas- en elektriciteitsverbruik in 2023 nog beduidend hoger dan in de praktijk het geval blijkt. De daling doet zich vooral voor bij het gasverbruik: op basis van aangiftecijfers lijkt dit verbruik in de eerste schijf (voornamelijk gebouwde omgeving) met circa 35 procent gedaald te zijn ten opzichte van 2021 en het totale gasverbruik zelfs nog iets meer.’ Er wordt gekeken naar 2021 omdat dat het laatste jaar was voordat de energieprijzen sterk stegen. Het elektriciteitsverbruik is ook gedaald, maar minder sterk. ‘Tot slot speelt nog mee dat veel belastingplichtigen in 2022 minder energie hebben verbruikt dan vooraf ingeschat, waardoor ze in 2023 nog een belastingteruggave ontvangen.’
Minder vpb
Daarnaast is de tegenvallende economische groei in het derde kwartaal de oorzaak van de lagere belastingopbrengsten. Lagere consumptie scheelt 1,3 miljard euro aan omzetbelasting, minder vraag naar brandstof kost de overheid 0,4 miljard euro aan accijnsinkomsten. Aan overdrachtsbelasting is 0,3 miljard minder ontvangen door minder woningverkoop en lagere woningprijzen. Tot slot is er eenzelfde bedrag aan inkomstenderving vanwege een afname van de invoerwaarde vanuit niet-EU landen. De vennootschapsbelasting brengt dit jaar 0,5 miljard euro minder in het laatje dan voorzien, al komt die alsnog uit op een historisch hoog niveau van 47,9 miljard euro, bijna 10 miljard euro meer dan in 2022.
Overigens dalen ook de overheidsuitgaven ten opzichte van eerdere verwachtingen: die zijn 4,5 miljard euro lager dan eerder voorzien. Het begrotingstekort komt uit op 1,8 procent van het bbp.
JF Thijs zegt
Altijd maar klagen over minder inkomsten wat te zeggen van hogere
Inkomsten door hogere prijzen alom
Stop met dat gezeur en geef de werkelijke inkomsten op
Ook moeten we energie besparen
Hoe zit het het met duurzaamheid dan
Pierre Dohmen zegt
Kunnen de energie belasting weer verhogen Meer bezuinigen neer belasting gaan betalen.
Henk O zegt
Dan zal de milieu belasting op gas binnenkort nog meer stijgen.
Wordt het geen tijd dat de overheid net als hun burgers kijken of ze hun begroting beter in evenwicht kunnen krijgen door te bezuinigen i.p.v. meer van hul burgers te vragen waardoor ze nog meer zullen moeten gaan bezuinigen.
Want daarom gebruiken ze minder gas.
Tonny zegt
Gelukkig kunnen ze nog 45 miljard aan energiebelasting van het bedrijfsleven innen die tevens ook amper wegenbelasting, BPM en BTW betalen dus daar valt nog meer te halen. Laat ze het maar wat eerlijker verdelen en de rekening neerleggen bij de grootste vervuilers !
Johnny zegt
Hoe minder gas we gebruiken, hoe hoger de energiebelasting hierop wordt.
Joenne100 zegt
Het is altijd al zo geweest dat de overheid wil dat we minder van dit en dat gaan gebruiken/verbruiken. Op het moment dat we dat dan ook gaan doen, dan worden de belastingen enzo verhoogd omdat de staatsinkomsten te laag worden!
G Timmerman zegt
Aha, de Staat der Nederlanden heeft er dus helemaal geen belang bij dat we minder fossiel gaan gebruiken! Zou dat de reden zijn dat onze Energieminister “van toen” zijn collega’s van toen even een Energietoeslag liet uitvinden en die door de Gemeenten liet uitkeren? Zo kunnen ze, de energiearmoedelingen, gerust en rustig blijven stoken en besparen ze zeker niet. Kijk, dat is slim, dat biedt perspectief voor de toekomst. Voor ‘s Rijk s Kas. Was regeren dan toch vooruitzien?