De Eerste Kamer stemt dinsdag 19 december over het Belastingplan 2024. De afgelopen week werd gedebatteerd over het voorstel, waarbij ook 23 moties zijn ingediend.
Giftenaftrek
Een motie van het CDA gaat bijvoorbeeld over de begrenzing van de aftrek van periodieke giften door particulieren boven de 250.000 euro. In de motie wordt de regering verzocht om in samenspraak met de goede doelensector te zoeken naar alternatieve maatregelen om ongewenst gedrag te voorkomen bij giftenaftrek, waardoor de begrenzing van deze aftrek bij particulieren boven de 250.000 euro niet langer noodzakelijk is en de nadelige gevolgen voor de goede doelensector worden weggenomen.
Gevolgen invoering minimumbelasting
Een VVD-motie gaat over een onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting. In deze motie wordt de regering verzocht om onderzoek te doen naar de gevolgen van de invoering van de minimumbelasting voor het fiscale investerings- en innovatie-instrumentarium, en ook met welke maatregelen Nederland uit de Europese achterhoede kan komen, en de Kamer daarover in het eerste kwartaal 2024 te informeren.
30%-regeling
Een andere door de VVD ingediende motie gaat over de 30%-regeling. In deze motie wordt de regering verzocht om de voorgenomen evaluatie van de 30%-regeling naar voren te halen en op basis van deze evaluatie met een alternatief voorstel in het Belastingplan 2025 te komen die minder schadelijk uitpakt voor de economie.
Nadere analyse tarieven box 2 en box 3
Een motie van BBB gaat over een nadere analyse van de tarieven van box 2 en box 3. In deze motie wordt de regering verzocht de uitkomsten van de analyse naar alle effecten van de tariefverhogingen van de aangenomen amendement Van der Lee c.s. (TK 36.418, 11) mee te nemen in het Belastingplan 2025 en de tarieven box 2 en box 3 vast te stellen rekening houdende met deze uitkomsten waarbij het globale evenwicht tussen de DGA-ondernemer enerzijds en de IB-ondernemer anderzijds hersteld wordt en tevens rekening wordt gehouden met de ondernemersrisico’s van ondernemers.
Een overzicht van alle door de Eerste Kamer ingediende moties is hier te vinden, de stukken behorend bij het Belastingplan 2024 zijn hier te vinden.
Hans Buurman zegt
Maak het dagelijks leven eens wat goedkoper! Eten, drinken, energie en brandstof rijzen de pan uit qua kosten en belastingen ! 🤬
Volgend jaar stijgen de prijzen en belastingen wéér!
Ondertussen vliegen de miljarden ons land uit!
Dirk Hanemaaijer zegt
In andere landen zoals Spanje en Portugal is het leven goedkoper gemaakt door de btw op o.a. voedingsmiddelen af te schaffen Ook kennen ze geen energie belasting en geen eigen risico voor medische behandeling. Weg met de toeslagen en maak het leven goedkoper.
Hilmar Koster zegt
En wat gaan we duurder maken om dit te kunnen bekostigen?
Jozefien Sessink zegt
Wordt er met het nieuwe belasting plan ook meegenomen voor degenen die al jaren chronisch ziek zijn??? Die een minder inkomsten hebben en veel meer kostenposten. Zij hebben er niet om gevraagd of eigen keuze, her zal j e maar treffen. Zo frustrerend allemaal. Die aftrekposten moet meer mogelijkheden hebben. Niet elk jaar 385, 00
Euro en ook niet Die hoge drempel waarvan het inkomen van de partner mee berekend wordt.
KR zegt
Ja en misschien de drempel lager naar bv. 1% ipv al jaaaren 1,63% voor aftrek zorgkosten. En weer meer dingen af kunnen trekken zorgkosten.
Theo Reinerink zegt
Terechte opmerking. Met name het meegerekend van het inkomen van de partner is zeer onterecht en ook ongewenst! Belasting en aftrekposten dienen ten alle tijde op de persoon moeten worden berekend.