De wet geeft een juridische basis om sneller en makkelijker het niet-vitale bedrijfsleven te informeren en te adviseren over digitale kwetsbaarheden, maar ook over cyberdreigingen en -incidenten. ‘Dat is vooral belangrijk voor het mkb, waarbij voldoende cybersecurity in processen, producten en diensten nog een aandachtspunt is’, zo licht minister Beljaarts (Economische Zaken) toe.
Vertrouwelijke informatie delen
Het Digital Trust Center (DTC) gaat vanuit het ministerie uitvoering geven aan de wet. Het DTC mag beschikbare specifieke vertrouwelijke informatie over cyberdreigingen ook daadwerkelijk delen met individuele bedrijven in Nederland. De wet maakt bijvoorbeeld rechtstreekse informatie-uitwisseling mogelijk tussen overheidsorganisaties die zich met digitale beveiliging bezighouden. Dat zijn naast het DTC het Nationaal Cyber Security Centrum en het Computer Security Incident Response Team.
Alleen een oproep is niet genoeg
Beljaarts noemt nogmaals de grote uitdaging voor het mkb om de verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van cybersecurity. ‘We zien dat alleen oproepen om alert online te zijn, niet genoeg is om de mkb’ers en hun klanten te ondersteunen. De impact op onze maatschappij en economie kan groot zijn. Kortom, het is goed om ondernemers te helpen met hun cybersecurity, doordat we nu met deze wet sneller informatie mogen delen.’
De Cyber Security Raad adviseerde het kabinet al eerder om tegemoet te komen aan de wens vanuit de maatschappij om ook specifieke dreigingsinformatie te delen. ‘Vanwege toenemende dreigingen is er een dringend belang om verdere stappen te zetten om ondernemend Nederland structureel te kunnen informeren over specifieke digitale dreigingen en kwetsbaarheden.’ Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) blijft zoals voorheen het vitale bedrijfsleven zoals financiële instellingen, energieleveranciers en telecomaanbieders informeren.
Geef een reactie