Nederland heeft in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge boeteverhogingen doorgevoerd voor verkeersovertredingen om zo de overheidsinkomsten te vergroten. Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Arnhem van 30 oktober jongstleden.
Het betrof een zaak van een man uit Nijmegen. De man heeft in 2014 een verkeersboete gekregen van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur en was het niet eens met de hoogte van het boetebedrag.
De kantonrechter heeft de man in het gelijk gesteld en bepaald dat in de jaren 2008, 2011 en 2012 in Nederland te hoge boeteverhogingen zijn doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren. De reden hiervoor is volgens de kantonrechter dat op deze wijze de overheidsinkomsten vergroot konden worden. En dit is in strijd met de wet. Na aanpassing van het bedrag moet de staat aan de man uit Nijmegen een bedrag van 9 euro terugbetalen.
Volgens persrechter Marieke Post kan deze uitspraak effect hebben, ‘maar het is nu aan de individuele en onafhankelijke kantonrechter om te beoordelen of ook in toekomstige zaken het boetebedrag omlaag gaat.’
Het Openbaar Ministerie denkt niet dat de uitspraak gevolgen heeft voor andere uitspraken en is verbaasd over de uitspraak van de kantonrechter in Arnhem. ‘De minister stelt de hoogte van verkeersboetes vooraf vast,’ zegt een woordvoerder tegenover NU.nl. De kantonrechter mag de hoogte van de wettelijk vastgelegde boetes alleen in bijzondere gevallen verlagen.
Geef een reactie