Ondanks dat bedrijven over zes weken al kunnen beginnen met aanvragen van subsidie voor de productie van duurzame energie, is de officiële publicatie van de SDE+ nog niet geweest. Dit meldt subsidieadviesbureau PNO. Omdat al bekend is dat deze populaire regeling dit jaar sterk wijzigt, nogmaals de belangrijkste aangekondigde veranderingen en informatie op een rij.
De invulling van de SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) in 2016 is wel in grote lijnen bekend. Het budget van deze populaire energiesubsidie wordt dit jaar wordt verhoogd naar € 8 miljard. Er komen bovendien niet één maar twee subsidierondes. Deze inschrijfperiodes worden echter wel aanzienlijk ingekort én concurrerender. De belangrijkste wijzigingen voor dit jaar zijn:
- er zijn twee identieke aanvraagrondes met beiden een budget van 4 miljard euro. Dit betekent extra indieningsmogelijkheden en een kortere doorlooptijd voor nieuwe projecten. Per ronde concurreren alle projectaanvragers op basis van kostprijs om de subsidie;
- een verdere verfijning van de vrije categorie waarbij een bod ingediend mag worden op tienden van eurocenten per kilowattuur (kWh). Dit biedt projectontwikkelaars meer mogelijkheden en flexibiliteit bij het indienen van concurrerende biedingen (onder de maximale basisbedragen) die beter aansluiten bij het project;
- voor aanvragen die dit jaar worden ingediend, geldt dat deze géén SDE+ ontvangen voor invoeding van elektriciteit als de elektriciteitsprijs zes uur of langer negatief is.
Dien SDE+ op het juiste moment in
De openstellingsrondes voor de SDE+ lopen in 2016 van 1 maart tot en met 31 maart en van 30 augustus tot en met 29 september en bestaan uit 4 fases. De systematiek van de SDE+ is, mede door de verdere verfijning van de vrije categorie, relatief complex. Per type productie-installatie worden er namelijk specifieke eisen gesteld. In veel gevallen bepaalt het moment van indienen de slaagkans en de hoogte van de subsidie. Dit maakt een goede voorbereiding van uw aanvraag dus cruciaal.
Voor een succesvolle SDE+ aanvraag is het dus belangrijk om op basis van gedegen kennis en ervaring van voorgaande subsidierondes zorgvuldig de juiste aanvraagstrategie te bepalen. En juist vanwege de complexiteit van de regeling raden wij aan om nu al te beginnen met het bepalen van deze strategie en het voorbereiden van de aanvraag, ondanks dat de regeling formeel nog niet gepubliceerd is.
Geef een reactie