Bedrijven en (regionale) overheidsorganisaties die met innovatie of duurzaamheid bezig zijn kunnen daar nu subsidie voor aanvragen. Dit aanvragen kan voor twee Interreg-programma’s: Noord West Europa (NWE) en Europe (Europa breed). Dit meldt PNO.
(Eco)innovatie, milieu, duurzame energie en hulpbronnen zijn de belangrijke trefwoorden voor deze regeling. De eerste deadlines voor de Interreg-subsidie lopen af mei 2016 (13 mei voor Europe en 27 mei voor NWE).
Innovatie en duurzaamheid
Organisaties die willen samenwerken kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Interreg is een Europese subsidie voor innovatieve en duurzame projecten die Europa moeten versterken. Het stimuleert samenwerkingsprojecten gericht op (eco)innovatie, milieu, duurzame energie en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en materialen. Daarnaast moet Interreg de economische verschillen tussen Europese regio’s verkleinen. Het programma is opgesplitst in verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn ofwel Europees breed (Interreg Europe), Transnationaal (Interreg Noordwest Europa; Interreg Noordzee Regio) of Grensoverschrijdend (Interreg Duitsland – Nederland; Interreg Vlaanderen – Nederland; Interreg 2 Zeeën; en Interreg Euregio Maas Rijn). De Interreg programma’s ‘Europe’ en ‘Noordwest Europa’ hebben in mei dus de sluitingsdatum voor de oproep tot het indienen van voorstellen.
Interreg voor (Noordwest) Europa
Interreg Europe is vooral interessant voor regionale en lokale overheden, ontwikkelingsbedrijven en andere intermediaire (cluster) organisaties, onderzoeksinstellingen en universiteiten, thematische beleidsorganisaties en de uitvoeringsorganisaties van de EFRO- en Interreg-programma’s. Via dit zogenoemde ‘policy learning’-programma kunnen deze organisaties van elkaar leren. Het doel hiervan is dat de uitvoering van regionaal beleid verbetert voor onderzoek en innovatie, concurrentievermogen van het mkb, koolstofarme economie en milieu en de efficiënte omgang met hulpbronnen. (Beleids)organisaties uit alle 28 EU-landen kunnen aan het Interreg Europe-programma meedoen. Er kunnen alleen volledig uitgewerkte voorstellen worden ingediend. De deadline is 13 mei.
Het tweede onderdeel ‘Noordwest Europa’ is daarentegen bedoeld voor demonstraties en pilots en heeft als doelgroep het bedrijfsleven / mkb’s, ontwikkelingsmaatschappijen, regionale en lokale overheden, kennisinstellingen, intermediaire organisaties, woningbouwcorporaties en NGO’s. Organisaties uit alle Nederlandse provincies, behalve de drie noordelijke, kunnen meedoen aan Interreg NWE. Om maximaal 60% van de kosten vergoed te krijgen, moet worden samengewerkt met ten minste drie organisaties uit regio’s in Duitsland en Frankrijk en geheel België, Ierland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en ook Zwitserland. Samenwerkingsverbanden waarbij ook de eindgebruiker betrokken is, hebben overigens een streepje voor. Het is tot slot goed om te weten dat bedrijven géén penvoerder mogen zijn, maar wel partner. De indiening van deze subsidie gaat gefaseerd. Er wordt eerst een “concept note” ingediend uiterlijk op 27 mei. Als het Interreg NWE programma het projectidee geschikt vinden, worden de samenwerkingsverbanden uitgenodigd voor het indienen van een volledige aanvraag. Meer informatie via PNO.
Geef een reactie