Naast de belangrijkste vragen en antwoorden over de wet DBA heeft de Belastingdienst nu ook een factsheet gepubliceerd. In deze factsheet wordt alles omtrent de vervanger van de VAR nog eens uitgelegd.
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten of er geen sprake is van een dienstbetrekking. Partijen hoeven geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Deze is niet verplicht.
Opdrachtgevers weten met de modelovereenkomst zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden of te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
In samenwerking met belangenorganisaties stelt de Belastingdienst hiervoor een stelsel van modelovereenkomsten op en beoordeelt de Belastingdienst overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers.
De modelovereenkomsten zijn op de website van de Belastingdienst te vinden. Als opdrachtgevers en zzp’ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van vijf jaar.
De DBA zou de balans in verantwoordelijkheid tussen opdrachtgevers en zzp’ers moeten herstellen en de Belastingdienst in staat moeten stellen te handhaven. Daarnaast zou het de het de administratieve lasten voor zzp’ers en hun opdrachtgevers moeten verlagen.
Factsheet
De factssheet geeft in een vraag/antwoord-vorm onder andere uitleg over de wet DBA, de modelovereenkomsten, de voorbereidingsfase en implementatiefase.
Geef een reactie