Afgelopen week organiseerde de Kamer van Koophandel de zogenaamde “Week van de financiering”. In totaal reisden ongeveer 2.500 ondernemers af naar vijf verschillende locaties om zich te laten informeren over ontwikkelingen in financieringsland. Zelf mocht ik de werkkapitaalbijeenkomsten aftrappen met de presentatie ‘Voorkom een crash, let op je cash.’ Wat mij daarbij opviel, was dat veel ondernemers niet op de hoogte zijn van de diversiteit aan alternatieven die er inmiddels zijn voor het organiseren van de exploitatiefinanciering (een woord dat ik graag leen van onze Zuiderburen).
Weinig starters
Wat mij, andere inleiders en standhouders ook opviel, was dat het vooral bestaande ondernemers waren die deze “Week van de financiering” bezochten. Uit gesprekken leidde ik af dat ze verbaasd waren over de vele mogelijkheden die er zijn om vandaag de dag de financiering te regelen. Aan de andere kant gaven ze aan het einde van de dag ook aan dat ze door de bomen het bos niet meer zien. In de gesprekken gaven deze ondernemers tevens aan dat ze voor hun zoektocht naar geld niet adequaat werden geholpen door hun accountant of administratiekantoor. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat ze bij het verkeerde kantoor zitten. En dat u als lezer zult opmerken dat u ze wel kan helpen. Maar ik denk dat deze ondernemers wel een punt hebben.
Bankier
De reden dat ik dat denk heeft ook te maken met de omstandigheid dat ik in dezelfde periode een bankier sprak. Die bankier had net een kwalitatief onderzoek laten uitvoeren naar de rol van de accountant bij een financieringsaanvraag. Daarbij had hij ook de nodige gesprekken gevoerd met ondernemers. Hij vond het opmerkelijk dat hij van deze ondernemers te horen kreeg dat zij weinig toegevoegde waarde ervaren wanneer zij hun accountant hiervoor inschakelen. Gevraagd naar de redenen bleek vooral het gebrek aan kennis over het veranderende financieringslandschap een belangrijke rol te spelen.
Trusted Advisor
Tegelijkertijd geven meerdere bankiers aan dat accountants wel aangeven dat zij graag de rol van trusted advisor willen invullen. Een deel van de accountants hoopt dat de bank hen dan ook meteen wil inschakelen als ‘preferred supplier’. Dat levert voor bankiers dan wel weer de vraag op hoe de accountant die rol van trusted advisor gaat invullen. Zeker als ondernemers aangeven dat zij teleurgesteld zijn in de wijze waarop de accountant die rol nu invult.
Nieuwsgierige accountants
Maar dat is niet het hele verhaal. Want er zijn inmiddels ook accountants die zich wél verder willen verdiepen in het onderwerp ondernemersfinanciering. Afgelopen maand werden er op vijf verschillende plaatsen informatiesessies voor accountants gegeven met als thema FINK. Ongeveer 150 accountants- en administratiekantoren gaven hierbij acte de presence. Evaluatie leerde dat een groot deel van deze kantoren de komende tijd meer tijd en energie wil gaan steken in het begeleiden van ondernemers bij financieringsaanvragen. Langzaam maar zeker ontstaat er meer nieuwsgierigheid rondom dit onderwerp en dat is een goede zaak.
De accountant als gids in een transitielandschap
Wellicht dat u zich als lezer afvraagt waarom dit een goede zaak is. Dat heeft alles te maken met het feit dat het financieringslandschap momenteel volledig op de schop gaat. Zoals we in het verleden financierden, komt niet meer terug. Zoals het nu is, blijft het niet. De toekomst ziet er wat dat betreft echt anders uit. De “Week van de financiering” leerde mij dat ondernemers inderdaad het spoor bijster zijn of dreigen te raken. Dus zijn ze op zoek naar een deskundige gids die hen het juiste pad wijst. Van nature zou de accountant in zijn rol als sparringpartner, vertrouwenspersoon, trusted advisor de persoon kunnen zijn die de ondernemer hierbij helpt. Tegelijkertijd gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ook accountants nog wel wat meters moeten maken om ook die rol met verve in te vullen. Wellicht dat de whitepaper ‘Hoe kom ik als ondernemer aan geld?’, die tijdens de “Week van de financiering” werd uitgereikt u daarvoor de nodige inspiratie biedt.
Geef een reactie