Een goede start, maar te traag en onduidelijk. Dat is de reactie van het Kenniscentrum Rentederivaten op het bericht van de AFM dat er een uniforme herstelkader komt dat banken voorschrijft hoe zij hun klanten moeten compenseren inzake afgesloten rentederivaten.
De AFM heeft het herstelkader afgelopen dinsdag gepresenteerd. Met het herstelkader hoopt de toezichthouder dat banken de fouten gaan herstellen die zijn gemaakt in de advisering van klanten over rentederivatenproducten. De toezichthouder beoogt hiermee passende compensatie voor de getroffen klanten, die veelal afkomstig zijn uit het midden- en kleinbedrijf. Dit volgt op de constatering van de AFM in december 2015 dat de herbeoordeling van rentederivatencontracten bij de betrokken banken onjuistheden en onvolledigheden bevatten, waardoor het klantbelang onvoldoende centraal was gesteld.
Het Kenniscentrum Rentederivaten steunt de oplossingsrichting van de AFM, maar heeft wel een aantal belangrijke aandachtspunten. De belangrijkste kritiek van het kenniscentrum is dat de banken zelf een rol spelen in het tot stand komen van het uiteindelijke herstelkader, terwijl geconstateerd is dat banken herhaaldelijk de herbeoordelingen “onvolledig en onjuist’ hebben uitgevoerd. Daarmee neigt volgens het kenniscentrum het proces nog te veel naar “bankbelang centraal” in plaats van “klantbelang centraal”.
Geef een antwoord