De Nederlandse economie herstelt zich gestaag van de Grote Recessie en de eurocrisis, met een groei van 1,8% dit jaar en 2,0% volgend jaar. De lagere gasproductie drukt de groei dit jaar met 0,2%.
Dat blijkt uit de kortetermijnraming van het Centraal Planbureau (CPB).
De lagere gasproductie drukt de groei van de Nederlandse economie dit jaar met 0,2%. Onderliggend is de groei in beide jaren vergelijkbaar. Zowel in 2016 als 2017 dragen alle bestedingscategorieën bij aan de groei. De consumptie groeit door een toename van het reëel beschikbaar inkomen, hogere werkgelegenheid en de doorwerking van het 5 miljard-pakket lastenverlichting. In beide jaren gaat de productiegroei gepaard met een toename van de werkgelegenheid die gedreven wordt door de groei van de marktsector. Het arbeidsaanbod neemt eveneens toe, maar minder dan de werkgelegenheid. Per saldo resulteert een lichte daling van de werkloosheid naar 6,3% in 2017.
Het overheidstekort daalt naar 1,7% bbp in 2016 en 1,2% bbp in 2017. Het aanhoudende herstel van de economie en de daling van de werkloosheid zorgen voor lagere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen. Lagere gasbaten, zowel door lagere productie als door de lagere prijs, dempen de tekortvermindering. De vermindering van het tekort in 2017 spoort met de daling die al zichtbaar was in de doorrekening van het Regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher. Het structurele overheidstekort verbetert in 2017 met 0,4% bbp. De begrotingsopdracht op basis van de Europees overeengekomen begrotingsregels komt voor 2017 naar verwachting op een vereiste verbetering van 0,6% bbp. De gecorrigeerde collectieve uitgaven overschrijden de maximale groei op basis van de Europese begrotingsregels.
Reactie D66
D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees is voorzichtig positief over het herstel van de economie, die met 1,8% groeit. Tegelijkertijd zijn de huidige risico’s in de wereldeconomie zorgelijk, aldus Koolmees. ‘Het kabinet zit nu nog een jaar, dat moeten we niet verloren laten gaan maar gebruiken om problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. De werkloosheid is nog steeds hoog, er zijn veel mensen op zoek naar een vaste baan die ze nu niet kunnen krijgen. Ik vraag het kabinet om wat te doen aan de scherpe tweedeling op de arbeidsmarkt en voor de groeiende groep flexwerkers een vaste baan weer bereikbaar te maken.’
Geef een reactie