Innovatieve MKB’ers kunnen opnieuw gebruikmaken van Europese subsidie voor het haalbaarheidsonderzoek of experimentele ontwikkeling van hun innovatie. Voor beide fasen van het innovatieproces is de komende maanden subsidie vanuit het uiterst populaire SME-instrument beschikbaar. Dat meldt PNO.
MKB’ers die willen gebruikmaken van het SME-instrument zijn ambitieus en willen zichzelf graag in de internationale kijker spelen. Bovendien passen hun ideeën binnen de innovatiedoelen die de Europese Commissie zich voor de komende jaren heeft gesteld. Deze doelen heeft de Europese Commissie bij het opstellen van het subsidieprogramma vertaald in zogenoemde ‘topics’, en voor elk van deze topics is subsidie beschikbaar. Dit resulteert in een breed palet aan onderwerpen waar Europa via innovatie op wil concurreren met andere continenten. Denk aan ICT, circulaire economie, duurzaam transport, voedselzekerheid of goede gezondheidszorg. De insteek van deze topics is ‘bottom-up’, wat niets anders betekent dat als een project past binnen de vastgestelde topics, elk innovatief idee welkom is. Zolang het maar een internationaal innovatief karakter en economische impact heeft, en bijdraagt aan de Europese innovatie-agenda.
Samenwerking niet verplicht bij SME-instrument
Bij het SME-instrument is er voor een drietal fasen in het innovatieproces financiële ondersteuning beschikbaar. Afhankelijk van de fase waarin de innovatie verkeert, kunnen MKB’ers een beroep doen op:
- een (vast) subsidiebedrag van 50.000 euro voor de eerste stappen in een innovatietraject, zoals een haalbaarheidsonderzoek, risicoanalyse of IP-strategie (Fase 1);
- subsidie die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro voor de stappen om het idee gereed te maken voor marktintroductie; denk aan doorontwikkeling, testen, pilot en opschaling (Fase 2);
- financiële steun in de vorm van een lening, krediet of participatie voor de verdere commerciële uitrol (Fase 3).
Naast financiering krijgen MKB’ers, ongeacht de fase, ook aanvullende ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld coaching, toegang tot een Europees netwerk en training. Dit vergroot de kans om de innovatie tot een commercieel succes te maken. Bovendien is samenwerking bij het SME-instrument niet verplicht. Het aanvragen van subsidie voor het SME-instrument kan overigens op dit moment. Voor fase één is de eerstvolgende deadline namelijk al op 3 mei en voor fase twee is dit 14 april aanstaande.
Business-case bepaalt kans
Naast een hoop voordelen kleeft er één grote uitdaging aan het SME-instrument, de concurrentie is namelijk moordend. Voor sommige onderdelen van de subsidie ligt de slaagkans bijvoorbeeld onder de 2%. Deze enorme concurrentiekracht toont aan dat een goede business case meer dan belangrijk is. Uit deze business case moet niet alleen blijken wat de marktimpact is die de innovatie gaat opleveren, maar ook wat deze impact voor Europa betekent. Daarnaast moet goed aangetoond worden dat er een concrete marktbehoefte is en de potentiële klanten bereid zijn om voor het product te betalen.
Bron: PNO
Geef een reactie