U heeft ongetwijfeld al gelezen dat het huidige PE-systeem mogelijk vervangen gaat worden. Het huidige systeem kun je omschrijven als een puur kwantitatieve verplichting. Per blok van drie jaar moeten ten minste 120 PE-uren worden gemaakt, met jaarlijks ten minste 20 ‘gecertificeerde PE-uren’.
Het nieuwe systeem krijgt een kwalitatieve insteek. Iedere accountant maakt jaarlijks een persoonlijk opleidingsplan. In dat plan geeft hij/zij aan op welke gebieden hij/zij kennis of kunde wil opdoen. Uiteraard ligt dit in de lijn van de werkzaamheden – een MKB-accountant heeft meer belang bij fiscale kennis dan een accountant die vooral wettelijke controles doet – maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Het dossier wordt ingeleverd bij NBA en tevens zal er meer gebruik worden gemaakt van toetsen, zoals in 2014 de kennistoets controlestandaarden. Er zal geen minimumaantal uren meer zijn.
Het kwalitatieve systeem wordt dit jaar getest in een pilotgroep van ca. 60 interne – en overheidsaccountants. Niet alleen de individuele accountant zal met het nieuw systeem moeten leren omgaan, ook de NBA. De beroepsorganisatie krijgt een veel intensievere taak, die overigens wel binnen haar wettelijke taak van de zorg over ‘kwaliteit van het beroep’ ligt. Begin volgend jaar wordt de pilot geëvalueerd door NBA.
Ik heb deze pilot recent bij meerdere groepen accountants besproken en, zoals bij alle veranderingen, zijn de reacties verdeeld van uitgesproken negatief tot uitgesproken positief. Toch is het systeem, ook in Nederland, niet nieuw. In Engeland en Schotland wordt een vergelijkbaar systeem gehanteerd zoals dat nu door NBA in de pilot is opgezet. In Engeland toetst de beroepsorganisatie alle individuele PE-dossiers op inhoud.
In Nederland heeft de FFP enige jaren geleden een verandering ingezet, waarbij o.m. de PE-systematiek werd aangepast. In het verleden gold er een urenverplichting gericht op een aantal kennisgebieden, nu moet een gecertificeerd FFP’er een maal per twee jaar een casus maken en inleveren. De kennis om deze casus te kunnen maken zal op eigen verantwoording en initiatief moeten worden bijgehouden.
Een eventuele nieuwe PE-systematiek vind ik wel een vooruitgang. De PE kan veel beter op de persoon worden afgestemd. Verplicht aanzitten om de laatste uren te vullen hoeft niet meer. Er komt toetsing om de opname van kennis te meten.
Uiteindelijk blijft ook de eigen verantwoording in de nieuwe systematiek van belang, net zoals dat ook binnen de huidige systematiek geldt. Ik ken accountants die jaarlijks meer dan 70 PE-uren maken, gewoon omdat ze dit in hun rol van MKB-adviseur noodzakelijk vinden. Onze PE-meerdaagse is een mogelijkheid om uw kennis bij te spijkeren. Ik ontmoet u graag.
Drs. Marcel Maasen
PE-coördinator van Full·Finance Opleidingen
Kijk hier voor onze PE-meerdaagse
Geef een reactie