Staatssecretaris Wiebes komt met een wetsvoorstel om DGA’s in staat te stellen hun Pensioen in Eigen Beheer middels een fiscaal aantrekkelijke regeling af te laten kopen.
DGA’s die hun Pensioen in Eigen Beheer willen afkopen, kunnen daarbij gebruikmaken van een belastingkorting. Dat moet een extra prikkel vormen voor DGA’s om te stoppen met Pensioen in Eigen Beheer en op die manier eigen vermogen vrij te spelen. Voor DGA’s die de pensioenregeling niet afkopen, wordt een spaarvariant geïntroduceerd.
Oplossing pensioenklem
De staatssecretaris noemt het ‘een oplossing voor de pensioenklem’ waarmee DGA’s te maken hebben. Veel DGA’s die via de bestaande regeling voor ondernemers pensioen opbouwen hebben als gevolg hiervan geld vastzitten in het eigen bedrijf, het ‘beklemd vermogen’. Wiebes wil de regeling de komende drie jaar op vrijwillige basis afschaffen. Ondernemers krijgen over die drie jaar een steeds kleinere korting op de belasting die ze moeten betalen over het pensioengeld dat ze opnemen.
Vereenvoudiging voor Belastingdienst
Wiebes stuurt het wetsvoorstel voor uitfasering van Pensioen in Eigen Beheer met Prinsjesdag naar de Tweede Kamer. De afkoopregeling moet een positief effect hebben van circa € 2 miljard op de begroting voor 2017. Het uitfaseren van Pensioen in Eigen Beheer moet ook een belangrijke vereenvoudiging voor de Belastingdienst betekenen.
Ja,Ja,..
Bij veel besloten vennootschappen waarvan ik de accountant was, vormde de liquiditeit verbonden aan het Pensioen in Eigen Beheer (PEB) een in omvang toenemende bron voor de financiering van de vennootschap. Daardoor had de vennootschap meer armslag om te groeien en bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid etc.
Nadeel voor de aandeelhouder, aanmerkelijk belanghouder en teven pensioengerechtigde was dat als de vennootschap failliet zou gaan, hij ook zijn pensioen kwijt is.
Zoals het er nu naar uitziet kan een spaarrekening in de BV gerealiseerd worden of anders pensioenrechten bij een verzekeringsmaatschappij afgestort worden. Veel van mijn vorige collega’s waren daar toch al voorstander van, zodat er ook bij vooroverlijden geen nieuwe tegenslagen voor de nabestaanden zou zijn.
Die spaarrekening binnen de BV kan uiteindelijk wel eens gaan lijken op de PEB. In ieder geval blijft het geld beschikbaar in de BV voor verdere expansie. Als een groot deel pensioenrechten gaat onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij, dan gaat dat bij een groot aantal kleine en middelgrootte BV’s de expansie beperken.
Het enig echte wat bereikt wordt, is dat de overheid belastingen op korte termijn incasseert, dat anders op termijn naar ze toekomt. Dus de 2 miljard nu gaat ten koste van de inkomsten in de komende jaren. Derhalve weer eens korte termijn denken.
Ik denk dat slechts een zeer beperkte groep zal afkopen. Een vereiste voor deze afkoop is immers dat men over voldoende liquiditeiten beschikt om de daardoor verschuldigde belastingen te kunnen betalen. Daarnaast komt het na de belastingbetaling resterende bedrag van het pensioen in privé voor de inkomstenbelasting bij het box 3 vermogen op, waardoor men er jaarlijks ook inkomstenbelasting over gaat betalen, in de meeste gevallen tegen het in de toekomst verhoogde box 3 tarief. Volgens mij is het voorstel dus niet echt aantrekkelijk en rekent Wiebes zich weer te rijk.