Architecten laten aanbestedingen steeds vaker aan zich voorbijgaan. Dit blijkt uit onderzoek van BNA, de branchevereniging voor architecten. Vaak blijken de kosten te hoog en de eisen te hard. Bovendien zijn er meer kapers op de kust, dus de kans dat de opdracht werkelijk wordt binnengehaald is minimaal.
Volgens BNA-directeur Fred Schoorl is dit een verontrustende ontwikkeling: “Steeds meer architecten kunnen of willen het bedrijfsrisico voor zulke opdrachten simpelweg niet meer nemen. Dat betekent een verschaling van de markt.” Ook blijken er te veel ongewenste prikkels. “Het wordt voor architecten wel erg verleidelijk om opdrachten te kopen, zodat ze niet het risico lopen om deze aan zich voorbij te zien gaan.”
Neerwaartse spiraal
De markt zit nu in een neerwaartse spiraal. Het is kostbaar, inefficiënt én niet transparant. BNA is bezig om het tij te keren. “Het is belangrijk dat de eisen en vergoedingen beter gaan passen bij de inspanning die nodig zijn”, aldus Schoorl
Het is niet meer dan een logisch gevolg van het afschaffen van de (vroegere) rekenvergoeding. Simpel: wél veel werk doen (offerte maken) zonder een beloning te krijgen is nog steeds niet aantrekkelijk. In de bouw zijn van de gevolgen daarvan genoeg voorbeelden bekend. Tijd voor een eerlijker systeem. Waarin iedereen een kans krijgt en bij een geleverde prestatie ook een beloning.