In het Belastingplan 2017 schetst de overheid de wijzigingen voor de Nederlandse innovatiebox-regeling. In beginsel komen door de wetswijziging alle vaststellingsovereenkomsten innovatiebox (rulings) te vervallen. Tenzij actie wordt ondernomen. PNO Consultants zet de mogelijke gevolgen van de aanstaande wetswijziging op een rij.
WBSO enige toegangsticket voor ‘kleine belastingplichtigen’
Een van de wijzigingen is dat de innovatiebox wordt beperkt voor ondernemingen die hun R&D-werkzaamheden (gedeeltelijk) binnen de groep uitbesteden. Een andere wijziging betreft het onderscheid tussen kleine en grote belastingplichtigen. Voor kleine belastingplichtigen is de WBSO straks het enige toegangsticket tot de innovatiebox. Voor grote belastingplichtigen zal gaan gelden dat zij naast de WBSO moeten beschikken over een tweede erkend toegangsticket tot de innovatiebox. Naast de WBSO is voor hen namelijk ook één van de volgende zaken vereist:
- een octrooi;
- een kwekersrecht;
- programmatuur;
- een vergunning om geneesmiddelen op te markt te brengen;
- een geregistreerd gebruiksmodel ter bescherming van innovatie;
- een aanvullend beschermingscertificaat.
Kleine of grote belastingplichtige?
Een belastingplichtige is groot als de netto-omzet van de geconsolideerde groep hoger is dan gemiddeld 50 miljoen euro per jaar. Ook als de voordelen uit de innovatieve activa, vermeerderd met kosten ter verwerving van deze voordelen, hoger zijn dan gemiddeld 7,5 miljoen euro per jaar is een belastingplichtige groot.
Overleg met de Belastingdienst nodig
De beoogde aanpassing van de innovatiebox heeft de meeste gevolgen voor grote ondernemingen, maar ook voor kleine ondernemingen is tijdige actie vereist. De huidige vaststellingsovereenkomsten zullen aan de nieuwe wetgeving moeten worden getoetst en komen in beginsel te vervallen. Hierover zal overleg met de Belastingdienst moeten plaatsvinden.
Geef een reactie