Blockchaintoepassingen zijn zeer geschikt voor het valideren van juridische overeenkomsten. De Blockchaintoepassing helpt om de echtheid van overeenkomst, contracten en aktes te verifiëren. LegalThings heeft samen met online BV oprichter FIRM24 de eerste concrete toepassing van blockchain in combinatie met een digitale handtekening ontwikkeld en past deze technologie juridisch succesvol toe.
Je komt het steeds vaker tegen: De digitale handtekening. Gaven we een paar jaar geleden alleen nog een digitaal krabbeltje aan de postbezorger, tegenwoordig begint de digitale handtekening steeds meer ingeburgerd te raken. Niet alleen bij de consument, maar ook in het Nederlandse bedrijfsleven. Een belangrijke vraag is daarbij: Hoe controleer je de authenticiteit van zo’n handtekening? En hoe borg je dat er niet mee geknoeid is?
Blockchain, iedereen praat erover, FIRM24 laat u ermee werken
De kans is groot dat Blockchain voor een flinke verandering gaat zorgen op het gebied van het verifiëren van transacties. En ook op het ondertekenen van documenten. De eerste concrete juridische toepassing van Blockchain in Nederland is inmiddels een feit. Bij FIRM24.com, een online serviceprovider voor het online oprichten van BV’s en het online opstellen van juridische overeenkomsten, wordt Blockchain inmiddels succesvol toegepast. Hoe dat in de praktijk precies werkt en wat het concreet oplevert, leest u in dit artikel.
Digitale handtekening blijkt fraudegevoelig
Dat controle van authenticiteit van digitale handtekeningen belangrijk is, blijkt helaas in de praktijk. In 2016 hebben negentig medewerkers van ABN Amro zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De medewerkers vervalsten handtekeningen van klanten om hypotheekdossiers af te kunnen sluiten. Dit gebeurde door het kopiëren van handtekeningen op ‘verbeterde’ hypotheekdossiers. Je kunt een (digitale) handtekening dus klaarblijkelijk vrij makkelijk vervalsen. We zien dus dat een gewone- of digitale handtekening eigenlijk onvoldoende is. En daardoor blijft het risico op fraude aanwezig.
‘Gewone’ digitale handtekening vaak nog onvoldoende…
Een document dat notarissen veelvuldig digitaal laten ondertekenen is de juridische volmacht. De vraag is of de digitale handtekening onder de volmacht is aan te merken als een elektronische handtekening in de zin van artikel 3.15a van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer dit het geval is, kan deze digitale handtekening de klassieke, schriftelijke handtekening vervangen. Eén van de vereisten welke worden gesteld in dit betreffende artikel, is dat er sprake moet zijn van voldoende betrouwbare authenticatie. Dit vereiste vloeit voort uit de voorwaarden voor de totstandkoming van een overeenkomst langs de elektronische weg van artikel 6:227a BW.
Er zijn tegenwoordig verschillende applicaties welke de mogelijkheden geven om met een digitale handtekening documenten te ondertekenen. Deze geavanceerde handtekening, die gebruik maakt van een certificatiedienstverlener, zou voldoende betrouwbaar zijn om te spreken van elektronische authenticatie.
Deze digitale handtekening zou volgens mr. L.W. Kelterman van VBC Notarissen echter op zichzelf niet aan deze voldoende betrouwbare authenticatie voldoen. Dit concludeert hij in zijn artikel “Nieuwerwetse fratsen 2.0: over digitaal ondertekende volmachten”. Een app zou niet een zodanige versleuteling meegeven dat de methode van authenticatie voldoende betrouwbaar is. De digitale handtekening voldoet niet aan het ‘voldoende betrouwbaar’ criterium, nu er voor de notaris nog andere manieren zijn om de identiteit van de volmachtgever vast te stellen. Alleen een ‘gewone’ digitale handtekening is dus niet voldoende. De identiteit dient namelijk ook nog te worden vastgesteld.
Koppeling digitale handtekening aan blockchain is ‘killer-app’
Het zou dus mooi zijn als met 100% zekerheid kan worden vastgesteld dat de (digitale) handtekening die onder een contract of document staat, is van degene wiens naam onder het document staat. Een oplossing voor deze uitdaging is te vinden in de toepassing van Blockchain. Blockchain wordt vaak geassocieerd met de Bitcoin, de elektronische munt, ook wel cryptografisch geld genoemd. Je kunt Blockchain zien als een soort wereldwijde en door iedereen 100% controleerbare infrastructuur waarop je transacties kunt vastleggen. Gevolg: met behulp van de Blockchain kan de functie van elke ‘trusted third party’ zoals de rol van de overheid, een bank of notaris volledig geautomatiseerd en gecontroleerd worden via het internet.
Eerste juridische Blockchaintoepassing in Nederland is een feit
De eerste concrete stappen hiervoor worden nu gezet. Koppel je namelijk een digitale handtekening aan de Blockchain? Dan kun je hiermee altijd en overal digitaal de echtheid van het document controleren. Dat maakt dat de koppeling van de digitale handtekening aan de blockchain tot een echte ‘killer-app’. En nu is die ‘killer-app’ er! De eerste juridische toepassing Blockchain in Nederland is een feit. Bij FIRM24.com, een online serviceprovider voor het online oprichten van BV’s en het online opstellen van juridische overeenkomsten wordt Blockchain inmiddels succesvol toegepast. Hoe dat werkt wordt hieronder verder uitgelegd.
Hoe werkt ‘100% zekerheid met behulp van Blockchain technologie’?
Alle gebeurtenissen in de Blockchain worden aangemerkt en opgeslagen als een transactie. Ook de ondertekening van een document of contract kun je zien als een transactie.
FIRM24 maakt gebruik van de software van LegalThings. LegalThings is de eerste in Nederland die Blockchain technologie concreet op juridisch vlak toepast. Hieronder leggen we in 3 stappen uit hoe het werkt.
Stap 1 – ondertekenen
Zodra een document binnen de online omgeving van FIRM24 wordt ondertekend, wordt er een unieke code gegenereerd. De zogenaamde hash. In deze hash is alle data omtrent het document, de ondertekening, de plaats, de tijd en het IP-adres van het apparaat waarop ondertekend is opgeslagen.
Stap 2 – vastleggen op de Blockchain
Deze hash wordt vervolgens aangeboden aan de Blockchain, waarna er een transactiesleutel wordt gegenereerd. Deze transactiesleutel wordt terug gecommuniceerd naar de online omgeving waar het document is ondertekend. Open je het contract, dan zie je de transactiesleutel (zie ook de afbeelding hieronder).
En wanneer er ook maar een enkele letter, spatie of pixel wordt aangepast in het betreffende document, verandert de hash. Hieruit is door iedereen terug te leiden dat er in het document aanpassingen zijn gedaan.
Stap 3 – controleerbaar voor iedereen
Doordat het ondertekenen als transactie via de BlockChain is weggeschreven, wordt deze transactie controleerbaar en openbaar voor iedereen. Iedereen kan dus verifiëren dat het contract op een bepaald device op een bepaald moment, door een bepaalde user is ondertekend in LegalThings. Belangrijk detail, de informatie die wordt vastgelegd op de Blockchain en controleerbaar voor iedereen is, gaat dus NIET over de inhoud maar over de metadata van de overeenkomst.
Blockchain vervangt ‘trusted third party’
Op deze manier is Blockchain dus daadwerkelijk een omgeving waarin iedereen, overal ter wereld, kan controleren of bepaalde transactie (in dit geval een ondertekening van een contract) heeft plaatsgevonden. Zo ontstaat er dus langzaam maar zeker een verschuiving van het klassieke model van digitaal ondertekenen, waarbij een enkele ‘trusted third party’ de transactie controleert, naar een model waarin iedereen een transactie kan controleren. Het feit dat via Blockchain zaken kunnen worden vastgelegd en gecontroleerd, zal onvermijdelijk een flinke impact hebben op de rol van elke andere ‘trusted third party’. Hiermee kan in potentie een belangrijk deel van de functie van een overheid, een bank of notaris worden geautomatiseerd en gecontroleerd via het internet.
—————————————————————————————————-
Zelf ervaren hoe het werkt? Ga naar FIRM24.com en stel daar eens een contract op. Zelf deze technologie toepassen in je eigen praktijk? Ga naar LegalThings.io en vraag een demo aan of neem contact op met Rick@legalthings.io.
Interessant, toch vraag ik mij af hoe deze oplossing de identiteit met een waarschijnlijkheid van 100% vast stelt.
De digitale handtekening is ergens opgeslagen, lokaal of op een server. Als deze handtekening op een of andere manier bemachtigd word door een 3e partij, hoe kun je dan de identiteit met grote waarschijnlijkheid vast stellen?
Mooie toepassing van de blockchain, en voor de elektronische handtekening geeft het de garantie dat er niet met het document geknoeid is nadat deze getekend is.
Dat is echter maar één van de vier eisen van een elektronische handtekening. Zeker met de nieuwe eIDAS-verordening krijgt de identificatie van de ondertekenaar een nog belangrijkere rol. De Nederlandse wet (3:15a BW) zal bovendien aangepast worden naar aanleiding van eIDAS.
Online identificatie blijft lastig, en zeker als die identificatie een hoog betrouwbaarheidsniveau moet hebben. De blockchain lost dat onderdeel helaas niet op, en mijn inziens is identificatie nu juist het meest essentiële onderdeel van een sterke elektronische handtekening.
Dat neemt niet weg dat het een mooie toepassing is. Good job!