Het verhogen van de huidige rekenrente leidt tot generatie-effecten en zorgt er niet voor dat de financiële positie van pensioenfondsen verbetert. Die conclusie trekt het Centraal Planbureau, dat op verzoek van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) een doorrekening heeft gemaakt. Jongeren kunnen er tot 30% op achteruit gaan.
Klijnsma had mede in het kader van een wetsvoorstel van Kamerlid Krol (50Plus) om een CPB-notitie gevraagd. De rente is de laatste dertig jaar sterk gedaald. Daardoor is de dekkingsgraad van pensioenfondsen onder druk komen te staan. Het wetsvoorstel voorziet in een (tijdelijk) verhoging van de rekenrente om de positie van pensioenfondsen te verlichten en daarmee de kans op kortingen te verkleinen.
Geld verschuiven
Op basis van de CPB-notitie vindt het kabinet een hogere rekenrente niet wenselijk: “Jong én oud moeten op een goed pensioen kunnen rekenen.” Het CPB moest onderzoeken welke effecten er optreden als pensioenfondsen met een hogere of met een minimale rente zouden gaan werken. “Uit de berekening blijkt dat een hogere rekenrente er niet toe leidt dat er meer geld in de pot komt, maar dat het beschikbare geld anders wordt verdeeld. Er wordt geld verschoven tussen generaties.” Een verhoging van de rekenrente spekt de kas van oudere deelnemers, terwijl jonge deelnemers erop achteruitgaan. “Als er structureel met een hogere rente wordt gerekend kan er op korte termijn weer eerder worden geïndexeerd. Het leidt er ook toe dat toekomstige generaties tot 30% lager pensioen hebben. Een volgens het kabinet ongewenst effect.”
Speculeren op de toekomst
Met een hogere rekenrente wordt een deel van het pensioenvermogen dat nu is gereserveerd voor het toekomstige pensioen van jongeren, op de korte termijn gebruikt voor pensioenindexatie. “Dat komt met name ten goede aan oudere deelnemers”, schrijft Klijnsma aan de Tweede Kamer. “Als de werkelijke rente niet op korte termijn stijgt tot boven de gekozen rekenrente, resulteert een tekort voor toekomstige gepensioneerden. Het verhogen zorgt ervoor dat meer geld wordt uitgekeerd, terwijl de werkelijke financiële positie van de pensioenfondsen niet verbetert. Het is daarom onverstandig om de rekenrente te verhogen en daarmee te speculeren op de toekomst.”
Hallo,
Verhoging rekenrente zou jongeren 30% pensioen kosten, is grote onzin, en wel hierom. Deze jongeren moeten hun pensioenkapitaal nog opbouwen. De mensen die straks met pensioen gaan of al zijn hebben deze kapitaalbuffers opgebouwd. De laatste 30 jaar is het Rendement op aandelen gemiddeld 8%, en dit ondanks de crisis jaren, daarom prefereer ik een om met vaste Rendement te rekenen van 4 a 5%. Mijn pensioen verzekeraar maakte 14,5% rendement in 2016.
Doe uw voordeel hiermee!
Groet Johann.