Daar sta je dan als MKB-ondernemer. Midden in de arena van de markt. Allemaal concurrenten om je heen. En jij bent druk op zoek om op de kortst mogelijke termijn zoveel mogelijk waarde voor je onderneming te creëren.
De markt waar je als ondernemer met je onderneming in opereert, is aan grote veranderingen onderhevig. Begrippen zoals disruptie, innovatie, purpose, transformatie, Internet-of-things, flexibilisering, om er een paar te noemen, hebben al gezorgd voor genoeg slapeloze nachten.
Missie
Je weet in ieder geval dat je de oplossing moet zoeken in het finetunen van je missie. Dat je strategie moet zorgen voor een goede aansluiting met de markt En dat de cultuur in je onderneming uitdagend, interessant en motiverend moet zijn om al je medewerkers mee te krijgen. En alle ideeën of veranderingen kosten geld.
Geld? Dat is toch financiering?
Het invullen van het “geld” moet worden gerealiseerd in een ondernemingsfinanciering op maat. Daarbij moet het voor de ondernemer duidelijk zijn wat succesvol concurreren inhoudt: je moet elke dag de onderneming en haar performance verbeteren: continuous improvement.
Dat lukt alleen organisaties die altijd aandacht hebben voor structuur, governance, processen, technologie, inzet van mensen en middelen én cultuur en competenties. Bouwstenen ‘vergeten’ heeft gevolgen.
De conclusie hieruit is dat de financiering belangrijk is, maar dat de andere bouwstenen net zo’n gedegen aanpak vergen om als ondernemer succesvol je onderneming naar een interessante performance te brengen. Interessant zeker ook qua winstgevendheid.
Daarom geldt: geld is geen financiering, geld is de gemeenschappelijke vertaling van al je activiteiten in één noemer. Als je activiteiten verlieslatend zijn, heb je niets aan extra geld. Dat is dan alleen maar extra verlies dat je gaat realiseren. Uitstel van executie. Je hebt behoefte aan een nieuw plan waarop een financiering wordt afgegeven. Door die financiering kan je dan je plannen gaan realiseren.
Geld is het middel om je visie waar te maken
Laten we kort door de terminologie lopen:
Financiering is het leveren van kapitaal, tegen bepaalde voorwaarden, om zo een bepaalde activiteit te bekostigen.
De eerste bron van geld kan zowel intern (eigen geld van de ondernemer) als extern (investeerders) liggen. Kapitaal wordt ingebracht door contanten (liquiditeiten) en inbreng van activa (goederen) door de investeerders in de onderneming. Dit eigen vermogen maakt van de investeerder een aandeelhouder. Dit kapitaal is zogeheten risicokapitaal. Het loopt risico naar twee kanten: winst of verlies.
De tweede (interne) bron van financiering kan de winst van de onderneming zijn.
De derde bron kunnen subsidies zijn.
De vierde bron bestaat uit kredieten. Kortom, alle financiële faciliteiten verstrekt door derden. Naast het terugbetalen van het krediet moet er als vergoeding ook rente worden betaald. Dit zogeheten vreemd vermogen is geen risicokapitaal en wordt ter beschikking gesteld onder voorwaarden zoals: onderpand, hypotheek en pandrechten. Vreemd vermogen loopt in principe geen risico. Voordeel is dat er ook geen deel van de winst moet worden afgedragen of dat de verstrekkers eigendom of zeggenschap in de onderneming eisen. Zolang de onderneming zich maar aan de afspraken houdt…
Om de onderneming een goede gezondheid te geven moet er een zekere verhouding tussen eigen en vreemd vermogen ontstaan. Zeker als er in de toekomst groeiplannen zijn die het aantrekken van extra financiering nodig maken. Bij het aangaan van een financiering stelt de bank een vereiste aan deze verhouding (solvabiliteit =EV/VV). Ook bij verkoop of overname van (delen) van de onderneming is een minimum solvabiliteit vereist, anders beïnvloedt het de waarde van de onderneming in negatieve zin.
De mogelijkheid van de aandeelhouders om zelf ook een deel mee te financieren en de mate van winstgevendheid van de onderneming zijn allemaal vereisten voor het aantrekken van extra financiering. Daarnaast is het voor de aandeelhouders, zeker de externe, belangrijk wat het risico is van een kapitaalsuitbreiding in de onderneming. Als dit risico hoger is dan een andere investeringsmogelijkheid, dan bestaat de kans dat een externe investeerder voor deze minder risicovolle investering kiest.
Momenten van financiering
Afhankelijk van het ogenblik waarop de investeerder zijn bijdrage levert aan het kapitaal van de vennootschap, kunnen we een onderscheid maken tussen:
- Seed Capital of startkapitaal,
- Start-up Capital, ook wel oprichtingskapitaal genoemd,
- Growth capital of groeikapitaal,
- Transmission Capital nodig om een MBO/MBI te realiseren.
Bronnen van inbreng
Bronnen van inbreng kunnen zijn:
- Eigen geld ondernemer,
- 3 F’s: Family, Friends & Fools,
- Startersleningen,
- Investeerder,
- Beurs,
- Crowdfunding,
- Netwerken,
- Kredietunie,
- Banken,
- Intermediairs (a la Credion),
- Creditcardmaatschappijen,
- Kredietverzekering.
Waarborgen
Als je geld gaat lenen, wil de uitlenende partij wel zekerheid dat het geld wordt terugbetaald. Dit kan op basis van:
- Resultaat van de onderneming,
- Financiële gezondheid onderneming,
- Hypotheek,
- Activa van de onderneming,
- Staatsgarantie,
- Onderpand op basis van goodwill/waardepapieren,
- Bankgarantie,
- Verzekering (bijv. de Kredietverzekering),
- Crediteuren portefeuille,
- Orders,
- Intellectueel eigendom,
- Merkrechten.
Sessie Week van Financiën
Welke individuele en operationele plannen in je businessplan wil je realiseren? Waar vind je dan die financiering en tegen welke voorwaarden?
Daarover gaat de sessie van Jeroen Overing bij het voorprogramma van Accountancy Vanmorgen tijdens de week van de Financiën van 13 tot en met 17 februari a.s. Welke specifieke kaders zijn er om financiering op maat van de ondernemer en matchend met risico’s en mogelijkheden te creëren, zoals: innovatie, gebouwen, machines, werkkapitaal, debiteuren, leasing, factoring, etc.
Jeroen Overing is directeur van Santt. Santt houdt zich bezig met Turnaround management en financieringen. Jeroen is ook commissaris bij Msquared en wordt benoemd door de Ondernemingskamer als bestuurder.
Geef een reactie