Bijna 4.000 midden- en kleinbedrijven hebben de afgelopen vier jaar gebruik gemaakt van de zogenoemde MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Een nieuwe MIT-regeling opent in april 2017.
De MIT is de afgelopen maanden voor de eerste keer geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat het MKB over het algemeen tevreden is over de opzet van de regeling en de MIT positiever beoordeelt dan vergelijkbare subsidie-instrumenten. De regeling voorziet volgens de evaluatiecommissie dan ook goed in de behoefte van het MKB om te kunnen innoveren.
R&D-samenwerkingsprojecten
Het grootste deel van het MIT-budget (60%) wordt besteed aan R&D-samenwerkingsprojecten, die worden geselecteerd op basis van een ranking. De instrumenten die op basis van het First Come, First Served (FCFS) principe worden behandeld, worden snel overtekend; het budget is vaak al binnen 1 of 2 dagen uitgeput. Het mogelijk maken van een doorlopende indiening of meerdere openstellingen per jaar zou volgens de onderzoekers beter aansluiten bij de tijdshorizon van innovatieprojecten van mkb’ers. Daarbij zou gekeken moeten worden naar de balans tussen openstelling, toegankelijkheid en het budget van de regeling.
Doelgroep van de MIT
Uit het evaluatierapport blijkt dat de doelgroep van de MIT voornamelijk bestaat uit kleine bedrijven uit alle verschillende Topsectoren. MKB’ers uit de Topsectoren Creatieve Industrie, High Tech Systems & Materialen inclusief ICT en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen doen het vaakst een MIT-aanvraag. Daarnaast wordt geconcludeerd dat de MIT zowel starters als langer bestaande bedrijven trekt: ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven is jonger dan 5 jaar.
Nieuwe MIT-regeling open in april 2017
De hoofdaanbeveling van de evaluatie is om de regeling te continueren met ten minste het huidige budget. Het ministerie van Economische Zaken en de betrokken provincies stellen daarom vanaf 11 april 2017 via de MIT-regeling 55,75 miljoen euro beschikbaar aan het MKB. Op basis van de afgelopen vier jaar levert dit naar verwachting rond de 155 miljoen euro voor innovaties op vanuit het MKB.
Geef een reactie