De meldplicht voor tussentijdse beëindiging van controleopdrachten wordt uitgebreid naar alle wettelijke accountantscontroles. Dat laat demissionair minister Dijsselbloem (Financiën) weten aan de Tweede Kamer. Hij komt hiermee tegemoet aan een wetgevingswens van toezichthouder AFM.
“Ik ben van plan uitvoering te geven aan deze wens en bereid een wijziging van de betreffende regelgeving voor”, zo schrijft Dijsselbloem. Tot 2008 gold in het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta) de verplichting om de tussentijdse beëindigingen van alle soorten wettelijke controles te melden bij de AFM.
Maar door de implementatie van de Europese Richtlijn betreffende de wettelijke controles van (geconsolideerde) jaarrekeningen (20061431F’G) geldt de meldingsverplichting sinds dat jaar alleen nog voor controles waarop de norm in het Burgerlijk Wetboek van toepassing is. De AFM vindt dat daardoor ongelijkheid bestaat in de behandeling van verschillende soorten van wettelijke controles, waardoor sommige tussentijdse beëindigingen wel moeten worden gemeld en andere niet. Daarnaast krijgt de toezichthouder door de onduidelijkheid in de wet- en regelgeving regelmatig vragen vanuit de markt; de AFM vindt verder dat haar informatiepositie bij verschillende soorten tussentijds beëindigde wettelijke controles niet gelijk is. “Het is daarom wenselijk om de verplichting weer op te nemen in de Wet Toezicht accountantsorganisaties (Wta) of het Bta, zodat de meldplicht van tussentijdse beëindigingen weer voor alle wettelijke controles gaat gelden”, zo had de toezichthouder de minister verzocht. Die gaat daar nu werk van maken.
Geen regels voor robotadvies
De AFM had ook gevraagd om nadere regels aan geautomatiseerd financieel advies. Daarin gaat Dijsselbloem niet mee: het is daarvoor nog te vroeg. “”Er is meer tijd nodig om te bepalen of en zo ja, welke nadere regels nodig zijn om geautomatiseerd advies verder te reguleren. Deze analyse zal de komende tijd, in samenwerking met de AFM, worden uitgevoerd.”
Zorgplicht aandachtspunt bij pensioen
Een andere wens van de toezichthouder is het invoeren van een zorgplicht bij nieuwe pensioencontracten. “Een algemene zorgplicht wint aan belang indien aanpassingen van het pensioenstelsel tot meer keuzes voor de individuele deelnemer leiden en de werkgever zich terugtrekt als risicodrager”, antwoordt Dijsselbloem. “Een zorgplicht dient dan ter bescherming van de deelnemer. De introductie van meer keuzevrijheid alsook eventuele aanpassingen in de aard van de toezegging zijn vooralsnog geen praktijk, waarmee het lastig is voor de rijksoverheid om zich in dit stadium aan deze wetgevingswens te committeren. De gesprekken over dit onderwerp met de AFM worden voortgezet.”
Accountantsverklaring voor geconsolideerd verslag
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gevraagd of de Wft zodanig kan worden aangepast dat de accountantsverklaring ook verplicht wordt voor geconsolideerde rapportagestaten van verzekeraars. Die verplichting geldt nu nog niet. DNB vindt dat zo’n verklaring de kwaliteit en betrouwbaarheid van de rapportages kan waarborgen.
Dijsselbloem ziet wel iets in het voorstel, maar vreest hogere administratieve lasten omdat de controle dan ook van toepassing is op in het buitenland gevestigde dochterbedrijven. “Indien de wens zo kan worden vormgegeven dat het niet of nauwelijks tot een verhoging van de administratieve lasten zou leiden, zou deze wens kunnen worden gehonoreerd.”
Geef een antwoord