Het is in de vroege morgen van 31 mei 2028 dat ik net Rotterdam passeer en de A13 oprijd richting Den Haag. Nog steeds kan ik de route redelijk blindelings rijden, hoewel dat natuurlijk helemaal niet nodig is. Mijn Tesla s3 rijdt autonoom en ik hoef dus helemaal niets te doen. Nog steeds beweegt mijn hoofd in een soort automatisme naar links. ‘TE KOOP’ staat er met grote rode letters op de glazen wand. Mmm, toch wel zonde van zo’n mooi bedrijf waar ik ook nog eens 5 jaar heb mogen werken. De Tesla zoeft geruisloos door. BNR komt met een nieuwsupdate: er is een koper gevonden voor het softwarecomplex in Leusden. Een opkoper van oude industriële panden wil er een pretpark van maken. Het is hard gegaan; de laatste jaren is een complete industrie ‘gedisrupt’. De kleine softwarebedrijven konden niet op tegen de ICT-reuzen uit de VS en China. Het eerste signaal was misschien wel de overname van Xero, het grootste boekhoudpakket ter wereld, door Google in 2020. Microsoft had natuurlijk al haar Dynamics-software, die ze in de loop van de jaren steeds verder integreerde met LinkedIn als het ultieme CRM-pakket. Amazon kon niet achterblijven, kocht Salesforce en het Amerikaanse Intuit Quickbooks, en haalde daarmee gelijk de backoffice binnen voor haar grote retailketen van kleine ondernemingen.
Schaalgrootte
De kleine spelers ontbrak het vervolgens aan schaalgrootte om de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en steeds maar dalende kosten van hosting bij te houden. Nederlandse spelers kunnen dat immers nooit zo kostenefficiënt als de grote spelers Amazon, Microsoft en Google.
En het werd wel een beetje definitief nadat de blockchain haar intrede had gedaan. Geen van de kleine spelers was groot genoeg om een eigen blockchain te onderhouden, hoewel er nog wel een dappere poging werd gedaan door de Nederlandse banken samen met Unit4, AFAS, Twinfield en Exact. Probleem was eigenlijk ook dat de Nederlandse banken ook toen al lonkten naar de nieuwe softwarebanken die ontstaan waren. In 2023 kwam ABN AMRO in handen van Alibaba Bank. Hoewel de overheid eerst tegen was gezien het eerdere ABN-debacle, wist men ook wel dat dit de handelsstromen van de Rotterdamse haven kon bevorderen en ging men alsnog overstag. Daarna volgde ING heel snel door samen te gaan werken met Google en Rabobank werd onderdeel van de Apple Bank. ‘Bankieren is software geworden’ was de simpele uitleg in de media. Ook een andere sector werd helemaal ‘gedisrupt’ in een periode van 5 jaar. Het deed mij denken aan mijn ome Henk; hij had ooit een goedlopend reisbureau en lachte mij uit toen ik hem wees op de gevaren van het internet in de jaren negentig van de vorige eeuw. Een paar jaar later ging hij failliet en werd daarna nooit meer de oude.
In 2028 nog steeds
Natuurlijk kwam ik op tijd aan in Amsterdam voor mijn afspraak bij de klant. Een leuke scale-up met veel potentie, waarvoor we bezig waren om een volgende ronde financiering voor te bereiden. Dus afspraken met wat financiers die erg benieuwd waren naar onze opmerkingen bij de opgestelde prognose. Ja, in 2028 bestaat het accountantsberoep nog steeds, want ondernemers blijven behoefte houden aan een trusted advisor en iemand die de cijfers kan duiden. Natuurlijk wel op basis van continous reporting; we zijn dan immers wel met onze tijd meegegaan.
Reactie
Dit verhaal is een reactie op de column ‘Het einde van de accountant is bijna nabij, toch?’ van Jortijn Bijl van AFAS, maar ook op veelvuldig verschijnende gelijkluidende verhalen van andere softwareleveranciers en – niet te vergeten – bankiers. Ik moet er persoonlijk wel een beetje om lachen. Natuurlijk hebben ze een punt dat onze sector met zijn tijd mee moet gaan. Maar dat geroep dat ons beroep zal verdwijnen, kunnen we andersom dus ook wel roepen. De software-industrie en de banken zijn misschien nog wel gevoeliger voor de technologische revolutie dan dat accountants dat zijn. En afgelopen jaar hield ik een pakketselectie voor een nieuw softwarepakket, waarbij ik 8 prominente softwareleveranciers uitnodigde om mee te doen. De opdracht die ik meegaf aan mijn team was: kies het pakket van morgen.
Nog voor de selectie belde er eentje af, omdat hij onze plannen te ambitieus vond. Zo bleven er nog 7 over. Van de 7 vielen er 4 af, omdat – in de woorden van mijn team – zij het pakket van vandaag leverden en niet aan onze ambities konden voldoen. Er bleven dus maar 3 spelers over, die aan minimaal het pakket van morgen konden voldoen. Natuurlijk heb ik met een aantal partijen gesproken en die gaven stuk voor stuk aan dat ik te ambitieus ben en (let op!) niet representatief ben voor de markt. Nu zal ik dat laatste maar als compliment opvatten. Maar lieve softwareleveranciers, en ook banken, stop met het schrijven van dit soort verhalen. Met angst verkoop je niets en het zorgt er alleen maar voor dat – als het niet snel genoeg gaat – de criticasters kunnen zeggen: ‘Zie je nu wel dat het zo is’. Steek je energie liever in het ontwikkelen van goede innovatieve producten, want die helpen ons verder.
Fou-Khan Tsang
Beste Fou-Khan, perfecte analyse die de gewenste vitale democratie een boost gaat geven. Net als 100% elektrische auto’s is een hybrideversie, die morgen Het verschil gaat maken de gewenste uitkomst. Het integrale Bestuursverslag is hiervan een geaccepteerd voorbeeld omdat “sjoemelsoftware” de geldstromen via open asset informatie (SBR) zichtbaar blijven voor een -Trust- circulaire economie van morgen.
Helemaal eens met Fou-Khan. De gevestigde software leveranciers voor de accountancy melken hun producten uit terwijl niets aan ontwikkeling wordt gedaan. Ook lijken zijn compleet het gevoel met de markt te zijn kwijtgeraakt. Het enige wat over lijkt te blijven is roepen vanaf de wal…..
@Fouk Ik ben het niet vaak met je eens. Maar dit keer wel. Het stoort mij ook over de hel en verdoemenis die softwareleveranciers iedere keer over de toekomst van ons mooie beroep roepen.
Een fietsenmaker begon een onderneming in 1926.
In de jaren 60 begon een zoon een onderneming in brommers, fietsen daar was geen toekomst in. Disruptie zouden wij nu zeggen.
De fietsenmaker zei tegen de zoon: Brommers zijn maar tijdelijk, wordt ook maar fietsenmaker. Pas in de jaren 70 werd de zoon ook fietsenmaker.
In 2017 staat de derde generatie aan het roer en wat verkoopt hij het meest nog steeds fietsen. Nu worden zelfs weer opoe fietsen verkocht!
Daar is de overlever.
Luister naar de klant maar niet naar anderen, dan kun je alle stormen aan.