De nieuwe Europese solvabiliteitsrichtlijn Solvency II maakt het voor investeerders moeilijker om zicht te krijgen op de performance van verzekeraars. Dat concluderen Willis Towers Watson en onderzoeker Autonomous Research op basis van een onderzoek onder 31 Europese verzekeraars.
Solvency II eist complexere rapportages en voldoet niet als vervanging van de embedded value (EV) als graadmeter voor de toekomstige performance van verzekeraars, stellen beide partijen. Bovendien zal de herziening van de rapportagerichtlijn IFRS nog wel enige tijd in beslag nemen. In de solvabiliteitsrichtlijn wordt te weinig rekening gehouden met de positie van investeerders, aldus de onderzoekers. Daarmee wordt het moeilijk om de kapitaalpositie en de de dividendcapaciteit te beoordelen.
Volgens Harm Blaak, Leader Risk Consulting en Software bij Willis Towers Watson, kunnen onduidelijkheden de kosten van het eigen vermogen binnen de verzekeringssector doen oplopen. “Dat is vooral een risico wanneer markten inzakken en zorgen ontstaan over veiligheid van kapitaal. Door het gebrek aan transparantie over cash en kapitaal in 2008/09, namen de impliciete kosten van het eigen vermogen met 20% toe.”
Verschillende richtingen
Verzekeraars moeten het gebrek aan transparantie oplossen voor stakeholders. Dat kan door de gevoeligheden van het vrije vermogen onder Solvency II zichtbaar te maken. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te maken wanneer Solvency II of IFRS financiële transacties en betaalcapaciteiten van dividenden belemmert. Blaak: “Een nadeel voor de verzekeringssector is dat Solvency II en IFRS-projecten in de nabije toekomst verschillende richtingen op gaan. Op zichzelf kunnen ze niet aan de verwachtingen van investeerders voldoen. Naar aanleiding hiervan hebben wij standaard templates voor de verzekeringssector opgesteld om het probleem aan te pakken.”
IFRS
De International Accounting Standards Board (IASB) heeft inmiddels de nieuwe rapportagestandaard IFRS 17 gepubliceerd. Volgens Willis Towers Watson leidt de normverandering tot fundamentele uitdagingen in de manier van rapporteren voor de huidige verzekeringsmaatschappijen. “IFRS 17 is meer dan ‘zomaar’ een boekhoudkundige verandering. De huidige standaard, IFRS 4, laat elk land de lokale GAAP-benaderingen gebruiken. Daardoor bestaat een grote diversiteit aan werkwijzen tussen landen en multinationals. IFRS 17 zal meer transparantie teweegbrengen, het biedt beleggers een realistischer beeld van de rendementen en risico’s daarvan op hun investering. Het zal echter enige tijd duren tot beleggers ook inzicht krijgen in de nieuwe informatie.”
Eerste wereldwijde standaard
De nieuwe norm vervangt haar voorganger vanaf 1 januari 2021 en is de allereerste wereldwijde accountingstandaard voor verzekeringscontracten. “De nieuwe norm heeft impact op de winst, het eigen vermogen en de volatiliteit, evenals op de reserverings- en financiële rapportageprocessen, actuariële modellen en IT-systemen. Mogelijk moeten de beloningen van directieleden ook worden herzien. Verzekeraars moeten de benodigde werkzaamheden dan ook niet onderschatten. De extra complexiteit heeft bovendien gevolgen voor de communicatie met investeerders.”
Geen gedetailleerde regels
In het nieuwe model is de verzekeraar zelf verantwoordelijk voor het vormen van beleid dat de werkwijzen rond informatieverschaffing voorschrijft. Zij kunnen niet meer rekenen op voorschrijvende en gedetailleerde regels. Het voorgestelde model zal volgens Willis Towers Watson de volatiliteit verhogen, met name op basis van vergrendelde assumpties. Tot slot heeft IFRS 17 effect op de winsten en het eigen vermogen van verzekeraars. “De effecten van en de verschillen tussen IFRS 17 met de huidige GAAP vereist allereerst complexe interne processen, maar ook een scherp inzicht in de verschillen tussen beide systemen. Vervolgens moet een transparante communicatiestrategie worden gevormd om de gevolgen en verschillen zo helder mogelijk uit te leggen aan stakeholders. Deze communicatie kan van invloed zijn op het dividend, kapitaal, managementbonussen en marktbrede prestatiecijfers.”
Geef een reactie