In de uitzendbranche is ophef ontstaan, bericht de Volkskrant. Door een fiscale wijziging gaan uitzendbureaus weer hogere premies voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid betalen. Dat maakt uitzendkrachten tot 10% duurder.
Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft met de ingreep voor uitzendbureaus de weg afgesneden naar het kiezen van goedkopere premies. De sociale premies die bedrijven betalen, hangen af van het WW- of arbeidsongeschiktheidsrisico in de betreffende sector. Voor uitzendbureaus geldt een relatief hoge premie van 5,25% van de loonsom, omdat tijdelijke krachten op dagbasis kunnen worden ontslagen.
Truc
Voor uitzendorganisaties bestond de mogelijkheid om lagere premies te betalen als er in een bepaalde sector veel uitzendkrachten werkzaam waren. Maar volgens Asscher was dat een truc: de helft van de uitzendkrachten werkte vorig jaar in een sector met lage sociale premies. De minister heeft daarom een streep door de regeling gezet. Dat zou meer vaste banen moeten opleveren.
Oneerlijke concurrentie
De vereniging van uitzendorganisaties ABU is boos. Asscher zou geen oog hebben voor de balans tussen vast en flex. Bovendien zou oneerlijke concurrentie worden bevorderd doordat de wijziging alleen voor nieuwe gevallen geldt. Over anderhalf jaar zou er een nieuwe regeling moeten komen, waarbij de politiek neigt naar lage premies voor vaste contracten en een opslag voor tijdelijke werknemers.
Geef een antwoord