Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil kijken of het jaarlijks vast te stellen controleprotocol Wet Normering Topinkomens (WNT) aangepast kan worden, zodat de controlelast voor accountants – en daarmee de kosten voor alle WNT-instellingen- vermindert.
Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen over het artikel in het FD ‘Accountants willen stoppen met controle van topinkomens’.
Doorgeschoten regelgeving
Doorgeschoten regelgeving zorgt er volgens de NBA Sectorcommissie Coziek voor dat de jaarrekeningcontroles van (semi-) publieke instellingen onuitvoerbaar dreigen te worden. Met name de controle van de topinkomens is zo complex dat accountants daarmee willen stoppen. Naast de doorgeschoten regelgeving, zijn ook de kosten van de controle van de jaarrekening enorm gestegen. De Wet normering topinkomens (WNT) is sinds de invoering in 2013 verschillende keren gewijzigd. Deze wijzigingen maken de accountantscontrole een stuk complexer.
Aanpassing controleprotocol
Plasterk geeft in zijn antwoorden aan graag bereid te zijn samen met betrokken partijen te bekijken of er mogelijkheden zijn om binnen het doel en de kaders van de WNT de controlelast voor accountants en daarmee de kosten voor alle WNT-instellingen te verminderen. De minister noemt de aanpassing van het jaarlijks vast te stellen controleprotocol een mogelijke oplossing. Een overleg hierover met de NBA staat al in de planning. In het controleprotocol worden voorschriften en praktische handreikingen vastgelegd over de wijze waarop de accountant de naleving van de WNT controleert.
Proef ik hier drie probleempjes?
1) de wetgevende macht bedenkt wetgeving ( waan van de dag?) die niet uitvoerbaar (b)lijkt te zijn en dus passen we de regelgeving wel even aan zodat het blijft lijken als of het doel (als dat er tenminste was) wordt bereikt;
2) de accountant ziet het allemaal wat groter en is niet (meer) geïnteresseerd in kleine details als de “gevulde koeken” die onder de WKR worden gebracht, zo lang die gevulden koeken maar minder kosten dan 3% van de omzet;
3) de werkgever onderschat schromelijk de benodigde kwaliteiten die in eigen huis moet zijn voor het (laten) voeren van een goede loonadministratie met -toegegeven- alles wat daar bij komt kijken.