De tweede generatie Nederlanders met een niet-westerse achtergrond kent een hogere werkloosheid dan de eerste generatie. Wel heeft een groter deel van de tweede generatie een startkwalificatie, een diploma vwo, havo of mbo op minimaal niveau 2. In totaal is de werkloosheid onder niet-westerse personen gedaald, zo meldt het CBS.
De werkloosheid onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond was vorig jaar 13,2%: ruim 2% lager dan de 15,2% van 2015. Dat is nog wel fors hoger dan de werkloosheid bij personen met een Nederlandse achtergrond. Die lag vorig jaar op 4,9%; bij personen met een westerse achtergrond heeft 7,2% van de beroepsbevolking geen baan. Personen die afkomstig zijn uit Midden- en Oost-Europese landen, zijn in 8,3% van de gevallen werkloos.
Het CBS telt het aandeel personen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben, recent hebben gezocht naar werk en daarvoor direct beschikbaar zijn. Wie geen werk zoekt, blijft buiten beeld.
Tweede generatie meer betaald werk
Het is voor het eerst sinds 2008 dat de werkloosheid onder werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond significant is gedaald. Van de eerste generatie is nu 12,5% werkzoekend, tegen 14,2% in 2015. Bij de tweede generatie is de werkloosheid nog wat sterker afgenomen: van 16,7% naar 14,3%. Volgens het CBS de werkloosheid onder de tweede generatie met een niet-westerse migratieachtergrond louter dankzij de leeftijd hoger dan onder de eerste generatie. “De werkloosheid onder jongeren is over het algemeen hoger dan onder oudere leeftijdsgroepen en beweegt sterker mee met de conjunctuur.” Wel is de netto-arbeidsparticipatie van de tweede generatie hoger: in 2016 had 54,2% van de eerste generatie en 60,1% van de tweede generatie betaald werk. De oudere groep telt relatief meer gepensioneerden en arbeidsongeschikten.
Onder de eerste generatie niet-westerse migranten is de werkloosheid het hoogst bij Antillianen en Arubanen: 17%. Turken kennen het laagste percentage werkzoekenden: 9,5%. Bij de tweede generatie scoren de Antillianen en Arubanen juist de laagste werkloosheid, met 12,4%. Mensen met een Marokkaanse achtergrond zijn in deze groep het vaakst werkloos: 16%.
Startkwalificatie
De vooruitzichten voor de tweede generatie zijn waarschijnlijk iets beter: die telt naar verhouding meer personen met betaald werk en meer mensen met een startkwalificatie. Dat is een vwo- of havo-diploma of mbo op minimaal niveau 2. Van de tweede generatie had vorig jaar 58% een startkwalificatie, tegen 55,4% bij de eerste generatie. Het inkomen (laatste gegevens 2015) van werknemers met een niet-westerse achtergrond loopt nog aardig uit de pas met dat van personen met een Nederlandse achtergrond. Die hadden in 2015 gemiddeld € 26.200 als vrij besteedbaar inkomen; niet-westerse werknemers bleven steken op € 19.100.
Geef een antwoord