Het wil niet echt vlotten met de aanwezigheid van vrouwen in de raden van bestuur. Dat concludeert TIAS School for Business and Society in de jaarlijkse Female Board Index, die de verhouding mannen/vrouwen in beursgenoteerde bedrijven aangeeft. Het aantal vrouwelijke bestuursleden is gedaald. In de raden van commissarissen gaat het beter: daar neemt het aandeel van vrouwen toe.
Tias zet al tien jaar op een rij hoeveel vrouwen zijn vertegenwoordigd in de raden van bestuur en raden van
commissarissen bij 85 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. In totaal telde Tias 13 vrouwen in de RvB’s: twee minder dan vorig jaar. Belangrijkste oorzaak daarvoor is de overname van Delta Lloyd, waar twee vrouwen in het bestuur zaten.
In de raden van commissarissen neemt het aandeel van vrouwen toe: van 23,1% naar 24,6%. Er zijn 460 commissarissen, van wie 113 vrouw. Het aandeel van vrouwen in de RvB’s bij de 85 bedrijven is aanmerkelijk lager: 6,2%, tegen nog 7,1% vorig jaar.
Er zijn slechts zes bedrijven die aan het streefpercentage van 30% voor RvB en RvC voldoen. Dat is wel een grote verbetering ten opzichte van 2016, toen er nog maar twee bedrijven waren die aan de ondergrens voldeden. Dertig ondernemingen hebben minimaal 30% vrouwen als commissaris, negen bedrijven voldoen aan dat minimum voor de raad van bestuur.
Vooral buitenland
Voor vrouwelijke commissarissen wordt vooral in het buitenland gekeken: 56% van de nieuwe vrouwelijke commissarissen komt uit het buitenland, bij mannen komt 21% van buiten Nederland. Ook bij de bestaande bestuurders doet zich dat verschil voor: 46% van de vrouwelijke bestuurders komt uit het buitenland; bij de mannen is dat 24%.
Van de 24 nieuwe bestuurders zijn er slechts twee vrouw (8%); van de 64 nieuwe commissarissen zijn er 16 vrouw (25%).
Wolters Kluwer is koploper als het gaat om vrouwen op hoge posities: 44,4% van de bestuurders en commissarissen is een vrouw. Een op de vijf ondernemingen heeft geen enkele vrouw in RvB of RvC.
Geef een reactie