Pensioenuitvoerders APG en PGGM zijn aan het proefdraaien met de blockchaintechnologie. In een gezamenlijk innovatielab wordt de administratie van een fictief pensioenfonds gedaan met een zelf ontwikkelde pensioenblockchain. Dat moet de kosten van de uitvoering omlaag brengen, meldt het FD.
Met blockchain kunnen transacties vergaand gedecentraliseerd worden uitgevoerd. Het systeem bestaat uit een groot aantal met elkaar communicerende computers en zou fraude nagenoeg moeten uitsluiten. Blockchain is bekend van de virtuele munt Bitcoin, maar heeft veel meer toepassingen. Daarvan is administratie er een. Met de technologie kan pensioen goedkoper worden gemaakt, zegt Hidde Terpoorten, blockchainspecialist bij APG. Samen met PGGM verzorgt de uitvoerder ongeveer de helft van alle pensioenadministraties in Nederland.
Minimale foutkans
Het gezamenlijk ontwikkelde systeem kan de levensloop van een pensioendeelnemer volgen en vastleggen wat bepaalde veranderingen betekenen voor het pensioen. Data wordt vastgelegd in een zogeheten ‘smart contract’, toegankelijk voor werknemer, pensioenfonds, overheden en toezichthouders. Volgens Terpoorten wordt de foutkans met blockchain geminimaliseerd. Gegevens hoeven niet meer maandelijks te worden overgenomen uit de basisregistratie en vervolgens te worden gecontroleerd.
Ook vermogensbeheerders en verzekeraars zijn bezig met blockchainprojecten. APG en PGGM laten nu nog een fictief fonds van 10.000 deelnemers op het systeem draaien; de volgende stap is de administratie van APG’s personeelspensioenfonds met 5.000 deelnemers over te zetten.
Geef een reactie