Zzp’ers zijn blij met de afschaffing van de Wet DBA, maar 76 procent heeft geen vertrouwen in het alternatief, de opdrachtgeversverklaring. Dat blijkt uit een achterbanraadpleging van Stichting ZZP Nederland.
De meerderheid van de ZZP’ers ziet niks in de aangekondigde webmodule voor opdrachtgevers. Voorzitter Maarten Post van ZZP Nederland: ‘Een webmodule voor opdrachtgevers met een onzekere uitkomst zal de onrust bij opdrachtgevers niet wegnemen en zal niet leiden tot meer opdrachten voor zzp’ers’
Loden last
Volgens Stichting ZZP Nederland vormen de maatregelen tegen schijnconstructies in het regeerakkoord nog steeds een ‘loden last’ voor een overgrote meerderheid van echte ondernemers. Maar liefst 45 % van de achterban zegt nu nog schade te ondervinden van de DBA en dat zal met de aangekondigde maatregelen niet beter worden. Post: ‘Het voorgestelde onderscheid op basis van uurtarief, de duur van de opdracht en de aard van de werkzaamheden is uiterst discutabel, riekt naar willekeur en staat niet proportioneel in verhouding met het probleem, dat men wil oplossen. Bovendien legt men met deze indicaties de zzp’er nog steeds langs de lat van het arbeidsrecht, terwijl dat niet van toepassing kan zijn op zelfstandige ondernemers.”
Eigen rechtspositie
Het voornemen in het regeerakkoord om de wettelijke positie van zelfstandigen als ondernemer te borgen, kan rekenen op bijna unanieme bijval van de achterban. Van de ondervraagden zegt 91 % dat een eigen rechtspositie in de vorm van een onderscheidende ondernemersovereenkomst noodzakelijk is. Dit is een belangrijke doelstelling van Stichting ZZP Nederland. Meer dan 90 % van de achterban roept de stichting nu op om te blijven vechten voor hun rechtspositie als ondernemer. ‘Wij nemen die oproep uiterst serieus en zullen de uitnodiging in het regeerakkoord om mee te denken over de moderne arbeidsmarkt in de komende periode zeker oppakken’, aldus voorzitter Post.
Erwin van Boven zegt
Dat men er geen vertrouwen in heeft is niet vreemd. De webmodule is al eens eerder geprobeerd onder de naam BGL en is toen door iedereen afgeschoten vanwege een te hoge administratieve last. Nu probeert men het weer omdat het andere experiment, wet DBA genaamd, heeft gefaald. Ook onder de VAR was het voor de Belastingdienst al mogelijk op te treden tegen misbruik daarvan, maar dit is nooit gebruikt. Nu doet iedereen alsof dat aan de VAR lag, dat is pertinent onjuist en een grote (politieke) leugen…
ParaZiet zegt
Het suggereren van zekerheid op basis van wenselijkheid die je achteraf gaat toetsen aan de werkelijkheid staat garant voor “ruis”.