Leidinggevenden onderschatten de negatieve gevolgen van overwerken, blijkt uit onderzoek van Kantar. Hoewel de baas denkt medewerkers goed te begeleiden bij de balans tussen werk en privé, vinden medewerkers dat nogal tegenvallen.
Kantar onderzocht de impact van overwerken in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. “Bijna de helft van de medewerkers ondervindt de uitwerking van overwerk in hun privéleven.” Zo gaat een groot deel door overwerken ongezonder leven door minder te sporten, slechter te eten en slechter te slapen. Bovendien drukt overwerk op de sociale contacten. Bijna vier op de tien medewerkers voelt zich wel eens schuldig tegenover partner en directe omgeving als er vanwege werk minder tijd voor hen overblijft. “Het schuldgevoel richting kinderen wordt nog breder gedeeld (44%). Vier op de tien medewerkers wordt veel sneller boos op de kinderen door (over)werk en ruim een kwart van hen heeft zelfs het gevoel tekort te schieten als ouder.”
Overwerken hoort erbij
Toch wordt er overgewerkt en dat komt volgens 30% van de medewerkers omdat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. Gemiddeld werkt een medewerker 3 uur per week over. Dat vindt 80% normaal. Leidinggevenden maken 6,5 uur extra per week en ook dat vinden zij normaal. Dat komt omdat zij vinden dat het bij hun functie hoort, maar ze staan er niet bij stil dat hun gedrag door anderen als voorbeeld wordt gezien, citeert Zilveren Kruis professor Naomi Ellemers.
Leidinggevende overschat eigen rol
Meer dan de helft van de leidinggevenden denkt het goede voorbeeld al te geven als het gaat om de werk-privébalans. Een op de drie medewerkers is het daarmee eens. 75% van de leidinggevenden denkt medewerkers te helpen een goede balans te houden tussen werk en privé. Maar dat vindt maar 49% van de medewerkers. Hoewel bijna de helft van de leidinggevenden zegt met regelmaat te vragen of hun medewerkers het werk nog goed kunnen combineren met hun privéleven, wordt die vraag maar door 22% van de medewerkers herkend. Bijna de helft zegt dat noot wordt gevraagd naar de werk-privébalans.
Leidinggevenden werken zelf verstorend in de werk-privébalans: vier op de tien stuurt weleens een werkgerelateerd berichtje of mailtje naar een medewerker buiten werktijd. Drie op de tien verwacht een reactie buiten werktijd. Vertrekt een medewerker wat eerder naar huis vanwege een ziek kind, dan verwacht de helft van de leidinggevenden dat de verloren werktijd later wordt ingehaald.
Geef een antwoord