De uitspraak van de Accountantskamer op een door Delta Lloyd Asset Management ingediende klacht tegen twee accountants blijft overeind, blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De accountants hebben een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening 2007 van het in 2009 failliet verklaarde Econcern.
Het CBb is met de Accountantskamer eens dat de klacht van Delta Lloyd inhoudelijk overeenkomt met de door de curatoren in het faillissement van Econcern ingediende klacht dat de accountants van PwC geen goedkeurende verklaring hadden mogen afgeven. In de uitspraak op de klacht van de curatoren verklaarde de Accountantskamer deze klacht gegrond. De tuchtrechter legde de accountants als maatregel een doorhaling uit het register op voor de duur van één maand. In de uitspraak op de klacht van Delta Lloyd hield de Accountantskamer hiermee rekening.
Opgeklopte cijfers
Het failliete Econcern en dochters waren actief in vierentwintig landen. De groep groeide sterk tussen 2005 tot en met 2008 groeit de groep flink. Deze groei bleek bij nader inzien gebaseerd te zijn op opgeklopte cijfers en nimmer gerealiseerde projecten. Toch kwam er een goedkeurende verklaring van een PwC-accountant te bij de geconsolideerde jaarrekening van 2007. De twee curatoren, Willem Jan van Andel en Louis Deterink, komen tot de conclusie dat de verslaggeving op diverse punten in strijd was met de Dutch GAAP. Diverse activa waren tegen ‘market values’ gewaardeerd. Niet gerealiseerde herwaarderingen werden rechtstreeks verantwoord ten gunste van de winst- en verliesrekening.
Tijdelijke doorhaling
De curatoren dienen een klacht in tegen de accountants bij de Accountantskamer en dat doen ook de Stichting Belangenbehartiging Crediteuren Econcern en Delta Lloyd Asset Management. De Accountantskamer verklaarde de klachten deels gegrond en legde beide accountants een tijdelijke doorhaling van een maand op. De tuchtrechter baseerde zijn uitspraak op de klacht van de curatoren. De klachten van de curatoren, twee investeerders en de Stichting Belangenbehartiging Crediteuren Econcern werden ook deels gegrond verklaard, maar leidden niet tot een extra maatregel. Zowel de curatoren als de accountants gingen in hoger beroep tegen deze uitspraak.
Schikking
Met de curatoren trof PwC in 2015 een schikking, evenals met de beide investeerders en de Stichting Belangenbehartiging Crediteuren Econcern. De accountants handhaafden evenwel hun hoger beroep tegen de uitspraak over de klacht van Delta Lloyd. Het CBb heeft beslist dat de inhoudelijke grieven van de accountants tegen de uitspraak van de Accountantskamer op de klacht van Delta Lloyd van tafel niet kunnen slagen, omdat zij zijn gericht tegen een oordeel van de Accountantskamer dat inmiddels in rechte is komen vast te staan. Reden hiervoor is dat zowel de accountants als de curatoren het hoger beroep tegen de uitspraak van de Accountantskamer op de klacht van de curatoren hebben ingetrokken naar aanleiding van de getroffen schikkingen.
De curatoren schikten ook met SHV, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen dat zaken deed met Econcern. Ten tijde van het faillissement van Econcern, in 2009, bezat SHV 40 % van de aandelen. Het totale schikkingsbedrag bedraagt €11,5 miljoen euro, werd eerder deze week bekend. ‘De schikking is,’ schrijven de curatoren, ‘zonder erkenning van enige aansprakelijkheid door betrokken partijen aangegaan en het schikkingsbedrag is voldaan door een betaling van de betrokken aansprakelijkheidsverzekeraar.’
Ed Nijpels
Ook Ed Nijpels kreeg een veeg mee in de Econcernzaak en heeft geschikt met de curatoren in de slepende affaire. Hij werd in juli 2008 commissaris bij Econcern. Een groep oud-bestuurders en commissarissen, waartoe hij behoorde, werd in twee gevallen ‘onrechtmatig handelen’ verweten, naar aanleiding van een overname van een bedrijf door Econcern in het najaar van 2008. Zij zouden hebben nagelaten verkopers van dat bedrijf te waarschuwen voor het feit dat ‘Econcern er in de jaarrekeningen 2006 en 2007 ontoelaatbare verslaggevingsmethodieken op had nagehouden en inmiddels in zeer ernstige financiële problemen verkeerde’.
Geef een reactie