Het jaar 2018 is er een van economische voorspoed. De werkloosheid daalt naar een dermate laag niveau dat er in alle branches sprake is van (grote) tekorten aan vakkundig personeel. Ook in de accountancy zien we deze ontwikkeling in sterke mate. Toch maakt de benchmark een onderliggend probleem in de branche zichtbaar: niet over de hele breedte gaat het goed.
Productprijzen
De productprijzen in de accountancy zijn sinds eind 2013 (index 100) tot medio 2018 gestegen tot indexcijfer 103. Dat is in 4,5 jaar gemiddeld 0,67 per jaar en is duidelijk beneden inflatieniveau over deze periode. Kijken we terug naar 2008, dan lag het indexcijfer op 93,3 (nu 103), dus bijna 10 hoger. De inflatie over die tijd is 16,7. Kortom, sinds het begin van de bankencrisis in 2008 heeft de accountancy haar prijsniveau niet gelijk weten te houden aan de inflatie. Natuurlijk is een deel van de lagere prijsstijging door efficiënter werken (lees ict) goedgemaakt en heeft dit geleid tot een lagere kostprijs. Desalniettemin geeft het benchmarkonderzoek aan dat een fors aantal kantoren heeft te maken met een overwinst van < 10% en een deel maakt zelfs verlies.
Niet alleen bij de kleinere en middelgrote kantoren
In jaarverslagen van diverse top 30-kantoren staat letterlijk dat men ‘prijsdruk’ ervaart. Dat heeft een drukkend effect op de omzet en de resultaten van kantoren. In deze tijd met grote vraag naar accountants- en administratieproducten en een krappe arbeidsmarkt is dat toch wel een gekke situatie. Met de stijgende salarissen om personeel binnen te houden/krijgen en over enkele jaren een neergaande economie, zal er in de branche serieus werk moeten worden gemaakt van het onderwerp ‘productprijs’. Daar is de tijd nu wel rijp voor.
Marcel Maassen is verbonden aan Full • Finance.
Het benchmarkrapport kunt u gratis downloaden op www.fullfinance.nl
Geef een reactie