Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zet IT-project DigiInhuur stop, ondanks het feit dat er al 4,5 miljoen euro in is geïnvesteerd. Van Nieuwenhuizen nam de beslissing om tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan nadat leverancier Deloitte volgens haar verschillende keren niet aan beloften tot oplevering van het systeem voldeed. De minister heeft daarover de Tweede Kamer geïnformeerd in een brief.
Kostenoverschrijding en vertraging
DigiInhuur was bedoeld als systeem waarmee verschillende overheidsdiensten externe krachten makkelijker kunnen inhuren. Eind vorig jaar bleek al dat de bouw van dit project bij lange na niet verliep zoals de bedoeling was, meldt RTLZ. De bouw van het systeem verliep trager dan gepland en ook de kosten waren opgelopen. Die waren in eerste instantie begroot op 4,3 miljoen euro, dat werd vervolgens 7,8 miljoen euro. De onafhankelijke keurmeester van IT-projecten bij de overheid, het Bureau ICT-toetsing BIT, waarschuwde vervolgens dat het project in gevaar was en adviseerde om het project aan te passen en te snijden in het projectbudget.
Toezeggingen
Het BIT-advies raadde aan om vast te stellen of Deloitte de noodzakelijke functionaliteit kon realiseren en wanneer dit niet zou kunnen worden aangetoond, het project te beëindigen. Op basis van concrete toezeggingen van Deloitte dat alle noodzakelijke functionaliteiten uiterlijk op 22 maart 2019 zouden worden opgeleverd, besloot de minister eind vorig jaar vooralsnog door te gaan met het project en in maart te beoordelen of aan de toezeggingen van Deloitte was voldaan.
Ingebrekestelling
‘In maart jl. heb ik geconstateerd dat de leverancier het product DigiInhuur nog niet had opgeleverd. Als gevolg daarvan heb ik de leverancier op 26 maart jl. in gebreke gesteld en hem daarbij een herstelmogelijkheid geboden van 1 maand’, schetst Van Nieuwenhuizen in de brief aan de Kamer. ‘Na ommekomst van die termijn was het product nog steeds niet opgeleverd. Omdat de leverancier vervolgens aangaf dat hij begin mei alsnog correct zou opleveren, zijn niet direct stappen ondernomen. Nadat oplevering wederom uitbleef heb ik de leverancier op 4 juni jl. medegedeeld mij te zullen beraden op de te nemen maatregelen. Nadat ik de stand van zaken nader heb onderzocht, heb ik besloten om tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan. Over de vervolgstappen zal ik u na het zomerreces nader informeren.’
Louis Hoedenmaker zegt
Los van het feit dat Deloitte veel te lang de kans heeft gehad om door te modderen juig ik het toe dat de minister uiteindelijk heeft ingegrepen door er de stekker uit te trekken. Wel veel te laat. Wat ik erger vind is dat er veel te veel ICT bedrijven zijn die er een rotzooi van maken. Gebrek aan goede specialisten en ICT’ers die overzien waar ze mee bezig zijn is daarvan één van de oorzaken. Verder het ontbreken van goede ICT-managers die naast managen ook iets snappen van ICT. Voornoemde problemen hebben nog een dieperliggende oorzaak. Het probleem begint al bij het gebrekkige ICT-onderwijs zowel op MBO-niveau als op HBO/WO niveau. Er worden eenvoudigweg veel te weinig goede ICT’ers afgeleverd. Dit is langzaamaan een probleem aan het worden voor ons land maar zelfs op Europees niveau is dit een groeiend probleem. Op termijn een regelrecht gevaar voor onze samenleving en onze positie in de wereld.