De controlerend accountant van Shell heeft voor het eerst de financiële impact van klimaatverandering en de energietransitie als kernpunt van de accountantscontrole gekarakteriseerd. Volgens de accountant kunnen de klimaatverandering en de energietransitie een “wijdverbreide” impact hebben op beoordelingen en schattingen van het bestuur en derhalve op de controle. De controleverklaring van EY-accountant Allister Wilson is opgenomen in de op 11 maart gepubliceerde Shell-jaarrekening 2020.
CO2-doel nog niet in de pas met plannen
Het risico op onjuistheden in de jaarrekening is in 2020 in vergelijking met 2019 vergroot door de toegenomen aandacht voor klimaatverandering bij beleggers en toezichthouders, oordeelt de accountant. De EY’er merkt in de verklaring ook op dat Shells recent gecommuniceerde doelstelling om de CO2-intensiteit van al haar activiteiten en producten in 2050 tot 0 terug te brengen nog niet in de pas loopt met de operationele plannen en de prijsstelling van het olie- en gasbedrijf. Shell schrijft dit in de toelichting op de jaarrekening zelf ook. Shell verwacht de operationele plannen en de prijsstelling aan te passen zodra de samenleving als geheel stappen zet om de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren.
Rol accountant bij klimaatdoelstellingen en -ambities
Voor de EY-accountant is het mede daarom ook “niet mogelijk noch passend” om te kunnen verklaren dat de Shell-jaarrekening 2020 ‘Paris-aligned’ is. De opmerkingen van de EY-accountant bij de Shell-jaarrekening voeden de discussie wat de rol van de accountant is ten aanzien van de verschillende klimaatdoelstellingen en -ambities van beursgenoteerde ondernemingen. De NBA is hierover op 19 maart een discussie gestart en vraagt van belanghebbenden input op dit onderwerp.
Bron: Eumedion
W. Alkemade zegt
Shell en transitie. Ruikt toch een beetje naar een kerstboompje dat hier (deels terecht) wordt opgetuigd. De impact van dit soort artikelen doet een flink deel van de aandeelhouders huiveren terwijl de achterliggende werkelijkheid voorlopig betekent dat Shell zich wezenloos verdient aan de vorig jaar afgewaardeerde olievoorraden die ze uit de grond halen en in de toekomst (lees een jaar of 10 -15) als (straks) voormalige oliereus ook het aanbod van en de handel in alternatieven in een stevig winstgevend model weten te gieten. dat willen de aandeelhouders horen! Groen is helemaal prima maar wel in combinatie met goede financiële vooruitzichten.
Wees dus aub een beetje voorzichtig met beeldvormende artikelen waar vanuit de achterban de indruk krijgt dat er straks niks meer wordt verdiend. Is niet prettig voor de koersontwikkeling.