
De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft zijn belangrijkste rentetarief met 0,5 procentpunt verhoogd. Dat is de grootste renteverhoging sinds het jaar 2000.
Met die ongebruikelijk grote stap hoopt de Fed de snel oplopende inflatie in te dammen. De verhoging met 50 basispunten volgt op een eerdere recente rentestijging in maart. Die bedroeg toen 0,25 procentpunt. En hierbij blijft het niet. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell staan bij de komende rentevergadering nieuwe rentestappen van een half procentpunt op de agenda. Nog grotere verhogingen, van bijvoorbeeld 0,75 procentpunt, zijn niet waarschijnlijk.
Inflatie
Powell opende zijn persconferentie met de mededeling dat de inflatie ‘veel te hoog is’. Om die in te tomen, bouwt de centralebankenkoepel ook zijn balans vol opgekochte obligaties af. Daarmee hoopte de Fed de economie te stimuleren toen de coronacrisis uitbrak. De rente daalde toen naar een historisch dieptepunt.
Oorlog
Na het onverwacht snelle herstel van de economie vorig jaar begon de inflatie al op te lopen, waarna de Fed besloot geleidelijk aan te stoppen met het opkopen van schuldpapieren. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland, twee belangrijke landen voor grondstoffen als gas, olie en granen, zorgde voor nog sterkere prijsstijgingen. Volgens de Fed dreigen lockdowns in China ook de logistieke knelpunten te verergeren, wat verdere prijsstijgingen kan aanjagen.
Prijsstabiliteit
De Fed moet zien te voorkomen dat de renteverhogingen Amerika in een recessie brengen. Maar Powell zei ook dat het voornaamste doel van de Fed prijsstabiliteit is.
Geef een reactie